Kapučino pita
Kapučino pita je krasna harmonija popolno pečenega krhkega testa, čokolade in svilnate kavne kreme. Vse to zaključeno s smetano. Kot bi uživali v skodelici dobre kave in uživali v piti.
Kapučino pita je tista sladica, ki niste vedli, da jo želite, dokler jo ne poskusite. Najbolj se zabavam pri takšnih spontanih in ustvarjalnih procesih, ko nevezan na rezultat samo združujem okuse in teksture. In ta rezultat je naravnost fantastičen. Poskusite tole pito, resnično vam ne bo žal.
Sestavine za kapučino pito:
- 300 g moke
- 200 g masla
- 100 g kristalnega sladkorja
Sestavine za kavno kremo (bavarska krema s kavo):
- 3 rumenjaki
- 3 dl mleka
- 10 g želatine v prahu
- 120 g sladkorja
- 3 žličke instant kave
- žlica koruznega škroba ali gustina
Sestavine za čokoladni ganache:
- 150 ml smetane
- 80 g temne čokolade
Sestavine za chantilly kremo:
- 150 ml smetane
- 60 g sladkorja v prahu
- 2 lističa želatine, oziroma 3 g želatine v prahu
Priprava:
- Najprej pripravimo testo tako, da v multipraktiku zmešamo ohlajeno, na kocke narezano maslo, moko in sladkor. Mešamo dokler se v mešalniku ne prične testo lepiti v kepo, nato pa ga odstranimo iz mešalnika, oblikujemo kroglo, ga zavijemo v plastično folijo in ga postavimo v hladilnik za pol ure.
- Testo nato razvaljamo in ga prestavimo v model za pite. Količina testa zadošča za model premera največ 24 cm.
- Dno testa temeljito prepikamo z vilicami, čez dno testa nato položimo papir za peko in čez posujemo fižolčke za peko pite. Lahko uporabimo tudi kakšen drug pekač ali manjši lonec, važno je le, da obtežimo spodnjo plast testa med začetnim delom peke.
- Pečemo 15 minut pri 180 °C, nato odmaknemo obtežitev, odstranimo papir za peko in pečemo še 30 minut pri 180 °C.
- Pito odstranimo iz pečice in pustimo, da se testo popolnoma ohladi.
- Pripravimo čokoladni ganache. Smetano segrejemo skoraj do vretja, čokolado nadrobimo in jo raztopimo v smetani.
- Čokoladni ganache prelijemo in razporedimo po dnu pite in jo postavimo v hladilnik, da se strdi.
- Zdaj pa pripravimo še kavno kremo. Rumenjakom vmešamo sladkor in jih nad vodno kopeljo stepamo, da povečajo volumen in pobledijo.
- Želatino namočimo v hladno vodo. Če uporabljamo želatino v lističih je postopek enak, le namesto zavojčka želatine v prahu uporabimo 5 lističev.
- Mleko rahlo segrejemo in mu primešamo instant kavo. Nato pa toplo, oziroma rahlo vroče mleko postopoma vlivamo k stepenim rumenjakom in nad rahlim ognjem vseskozi mešamo.
- Ko se kavna krema prične zgoščevati jo nekaj odvzamemo, prestavimo v skodelico, ji primešamo koruzni škrob in temeljito premešamo, da ni grudic. To maso nato vmešamo nazaj k preostali kavni kremi in dobro premešamo.
- Na koncu še odcedimo želatino in jo primešamo k še vroči kavni kremi. Premešamo, da se želatina enakomerno raztopi in odstranimo z ognja.
- Kavno kremo pustimo, da se rahlo ohladi, nato jo pa prelijemo čez čokoladno plast pite.
- Postavimo v hladilnik in pripravimo še chantilly kremo, oziroma stepeno smetano z dodano želatino.
- Smetano stepemo s sladkorjem v prahu. Želatino namočimo, odcedimo in stopimo nad vodno kopeljo in jo vmešamo k smetani.
- Chantilly kremo nato razmažemo ali nabrizgamo povrh kavne kreme in pito postavimo v hladilnik za vsaj dve uri, da se popolnoma strdi
Nasveti:
Krhko testo lahko pripravite vnaprej in ga hranite v zamrzovalniku. Tako bodo pite nedvomno večkrat na meniju.
Slepo peko pri pitah uporabimo kadar dodamo kreme, ki se ne pečejo. V tem primeru moramo testo speči vnaprej. V prvi fazi slepe peke testo ponavadi obtežimo, da pita ohrani obliko. To lahko storimo s pomočjo surovega fižola, kermaničnih kroglic za pite ali pa kakšne druge obtežitve (npr. lonec, drug pekač).
Kapučino pita lahko preverjeno počaka v hladilniku tudi tri dni. Dlje eksperiment žal ni zdržal 🙂
Poskusite tudi limonino pito s solnim cvetom in presno bananino pito s čokolado.
Dober tek!