Millefeuille z marelicami je preprosto pecivo pripravljeno iz listnatega testa, sveže mascarpone kreme z dodatkom svežih marelic.

Millefeuille z marelicami sem se lotil pripravljati povsem spontano. Pecivo tisočerih plasti izgleda zelo šik in, če pomislim je priprava zelo preprosta napram končnemu izgledu sladice, ki vedno pusti krasen vtis. Kako ga ne bi, ko ta izgleda tako delikatno.

Millefeuille z breskvami

Sestavine za millefeuille z marelicami:

  • 2 zavoja listnatega testa (cca 500 g)
  • 400 g mascarpone sira
  • 300 ml smetane za stepanje
  • 200 g svežih marelic
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 3 lističi želatine
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • sok ene limone
  • sveža meta za dekoracijo

Priprava:

  1. Lisnato testo razpremo in ga posujemo s sladkorjem v prahu.
  2. Položimo ga na pekač, obložen s papirjem za peko, čezenj položimo drug kos papirja za peko, ga obtežimo z drugim pekačem in ga postavimo v pečico.
  3. Pečemo 20 – 25 minut pri 200 °C. Bodimo pozorni, da se testo ne speče preveč, mora biti zlato-rumene barve. Na tak način spečemo oba lista listnatega testa.
  4. Vmes pripravimo kremo. Smetano stepemo skupaj s sladkorjem v prahu.
  5. Lističe želatine za 5 minut namočimo v hladno vodo.
  6. Stepeni smetani vmešamo mascarpone, vanilijo in limonin sok.
  7. Namočene lističe želatine ožamemo in jih stopimo v posodici nad paro. Ko je želatina utekočinjena jo primešamo k kremi in jo dobro premešamo.
  8. Kremo postavimo v hladilnik za nekaj minut.
  9. Testo odstranimo iz pečice, ga ohladimo in narežemo na pravokotnike velike približno 10 x 5 cm.
  10. Nekoliko ohlajeno kremo prestavimo v dresirno vrečko, ki ji dodamo okrogel nastavek za brizganje.
  11. Vzamemo plast pečenega listnatega testa, nanj nabrizgamo kupčke kreme in čezenj položimo drugo plast testa. Nabrizgamo še drugo plast kreme.
  12. Ko smo okrasili vse, millefeuille prestavimo v hladilnik za pol ure, da se krema strdi.
  13. Vmes narežemo sveže sezonsko sadje, v tem receptu bomo uporabili sveže marelice. Lahko pa uporabimo tudi marelice iz kompota.
  14. Zgornjo plast okrasimo še s sadjem in postrežemo.

Nasveti:

V receptu spečemo malenkost večjo količino testa, kot ga potrebujemo. To je zato, ker se ponavadi pri rezanju kakšen okruši, za millefeuille pa potrebujemo pečeno listnato testo enake velikosti. Ostanke testa ne zavrzite, lahko jih shranite in jih uporabite kot dekoracijo za sladoled.

V kolikor nimate dresirne vrečke si lahko pomagate z plastično vrečko za vlaganje. Vanjo dodate kremo, vrečko nato na enem vogalu malenkost odrežete s škarjami in dobili ste imporvizirano dresirno vrečko. Pomagamo si lahko tudi s papirjem za peko, ki ga zavijemo v škrnicelj in spodaj odrežemo.

 

Poskusite tudi čokoladno cheesecake pito z malinami ali veganske sladoledne čokobananice.

Dober tek!