Kruh z ovsenimi kosmiči je nova stalnica na mojem jedilniku. Všeč mi je, da za okusen in rahel kruh ni nujno potrebna bela moka, ki nas vedno reši ko se lotevamo pekovskih izzivov. Za ta kruh sem uporabil različne moke, ki so dale čudovit rezultat.

Kruh z ovsenimi kosmiči je zame pravo odkritje. Ovsene kosmiče imam vedno doma na zalogi in iz  njih lahko dobimo moko, ki se odlično znajde v sladki in slani peki. Dodal sem še proseno in ajdovo moko, ki poskrbita za čudovit okus. Čeprav naj bi oves imel sledi glutena, mislim da je tale recept vseeno primeren za brezglutensko dieto. Preverite le, da kupite ovsene kosmiče, ki so certificirano brez glutena.

Količina: 10-12 rezin / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 2 žlički suhega kvasa
  • 240 ml toplega rastlinskega napitka
  • 240 ml tople vode
  • 1 žlica medu
  • 5 žlic chia semen
  • 3 žlice olja
  • 2 žlici kisa
  • 120 g ovsene moke
  • 120 g prosene moke
  • 60 g tapiokine moke
  • 60 g riževe moke
  • 40 g ajdove moke
  • 1 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli

Priprava:

  1. V večjo skledo dodamo chia semena in toplo vodo. Dobro premešamo in pustimo 10 minut, da se semena rahlo napihnejo.
  2. V drugo skodelico dodamo toplo mleko, suhi kvas in žlico medu. Premešamo in pustimo ob strani, da se kvas aktivira.
  3. Nato k chia semenom dodamo, olje, kis in kvasni nastavek.
  4. Vmes, ko se semena namakajo lahko pripravimo suhe sestavine.
  5. V večjo skledo presejemo pecilni prašek ovseno, proseno, tapiokino, riževo in ajdovo moko. Dodamo še sol in dobro premešamo.
  6. Sedaj s kuhalnico k moki primešamo vse tekoče sestavine. Premešamo le toliko, da se testo lepo poveže. Testo bo gosto, lepljivo in bolj tekoče kot čvrsto.
  7. Zmešano testo prestavimo v pekač v velikosti 20 x 10 cm, ki ga obložimo s papirjem za peko.
  8. Testo pustimo vzhajati 30-45 minut na toplem. Kruh lahko pred peko potresete z različnimi semeni in ovsenimi kosmiči, za bolj pisano skorjico.
  9. Vmes segrejemo pečico na 190° C.
  10. Vzhajano testo prestavimo v ogreto pečico za 60-65 minut.
  11. Pečeni kruh pustimo, da se ohladi v pekaču preden ga razrežemo.

Kruh z ovsenimi kosmiči

Nasveti:

Ovseno moko lahko dobimo iz zmletih ovsenih kosmičev.

Proseno moko lahko dobimo iz zmlete prosene kaše.

Riževo in tapiokino moko uvrščamo med lahke moke ali škrobe. Lahko jih nadomestimo tudi s koruznim in krompirjevim škrobom. Žal te kombinacije nisem stestiral, zato ne morem zagotavljati istega rezultata, lahko pa poskusite.

Res priporočam, da ste potrpežljivi in počakate da se kruh pred razrezom v celoti ohladi.

Priporočam ajdov kruh s chia semeni in hrustljavi pizza prigrizki.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje