Čokoladni mousse

Čokoladni mousse

Čokoladni mousse, pripravljen iz kvalitetnih sestavin. Bogatega okusa, fantastične teksture. Tole je recept, ki vas nikoli ne bo razočaral. Pripravite mousse kot profesionalci.

Čokoladni mousse

Čokoladni mousse iz temne čokolade je moj najljubši. Temna čokolada k tej klasični sladici doda bogat čokoladni okus. Priporočam, da uporabite kvalitetno temno čokolado, saj bo ta zaznamovala celotno sladico. V kolikor boste pri receptu uporabili čokolado z manj kot 70 % deležem kakava zmanjšajte količino dodanega sladkorja.

Veliko ljudi se ustraši surovih jajc, ki se dodajajo mousseom. Pri tem receptu bomo rumenjake temperirali z vročim sladkornim sirupom, beljake pa stepli v italijansko meringo. Mmm, gremo kuhat!

Sestavine za čokoladni mousse:

  • 500 g temne čokolade
  • 6 jajc
  • 40 g masla
  • 120 g sladkorja

Postopek:

  1. Čokolado in maslo stopimo nad vodno kopeljo.
  2. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
  3. 60 g sladkorja zmešamo s štirimi žlicami vode in segrejemo na 115 °C
  4. K rumenjakom počasi začnemo prilivati sladkorni sirup, vmes ves čas mešamo.
  5. S spatulo primešamo stopljeno čokolado k rumenjakom. Čokolada naj bo že ohlajena, da ne skuhamo rumenjakov.
  6. Preostalih 60 g sladkorja ponovno zmešamo s štirimi žlicami vode in segrejemo na 115 °C.
  7. Beljake stepamo toliko časa, da se pričnejo tvoriti vrhovi.
  8. Nato pa k sladkornemu sirupu primešamo dve žlici meringe in premešamo.
  9. To mešanico meringe in sladkorja pa nato postopoma pričnemo vlivati k meringi in stepamo.
  10. Na koncu še zmešamo italijansko meringo in čokoladno zmes.
  11. Prelijemo v kozarčke in ohladimo. Priporočam uporabo manjših kozarčkov, mousse se lepo počuti tudi v skodelicah za kavo.
  12. Okrasimo s smetano, naribano čokolado ali jagodičevjem.

Nasveti:

Recept za ta čokoladni mousse ne vsebuje dodane smetane. Čokolado raje obogatimo z dodatkom jajc. V kolikor želite pa lahko izpustite dve jajci in dodate približno 100 ml stepene smetane.

Čokolado vedno topite nad vodno kopeljo in pazite, da ne pride v stik z vodo.

Uporabite kvalitetno čokolado s 70 ali več odstotnim deležem kakava. Mousse pa lahko nadgradite tudi s pomarančno aromo.

Morda vam bo všeč tudi čokoladna LCHF torta.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi