Čokoladna torta (LCHF) je prava izbira za čokoholike, ki se želijo izogniti pretirani količini sladkorja in ogljikovim hidratom. Čokoladna krema z bogatim mandljevim biskvitom je odlična v kombinaciji s svežim jagodičevjem.

Čokoladna torta je lahko presneto okusna tudi v lchf obliki. Gosta čokoladna krema, ki je obdana z rahlim in sočnim mandljevim biskvitom je prava poslastica. Tu je recept za neverjetno čokoladno torto, brez sladkorja in glutena. Vsekakor recept za poskusiti.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 2-3 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za biskvit:

  • 8 jajc
  • 150 g Eritritola
  • 200 g mandljeve moke
  • 200 g temne čokolade

Sestavine za kremo:

  • 500 g mascarponeja
  • 200 g temne čokolade
  • 0,5 dl ruma (opcijsko)

Dekoracija:

  • 200 g jagodičevja

Priprava biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 155 °C in pripravimo tortni model premera 22 cm. Če nimamo tortnega modela s snemljivim dnom, ga premažemo z maslom in podložimo s papirjem za peko.
  2. Za pripravo biskvita ločimo 6 rumenjakov od beljakov. Za biskvit bomo uporabili vseh 6 rumenjakov in samo 4 beljake. Rumenjake in beljake damo v dve ločeni mešalni skledi.
  3. Nato k rumenjakom dodamo še 2 celi jajci in Eritritol. Z mešalnikom jih penasto zmešamo. Masa se mora posvetliti in njen volumen povečati.
  4. Nato stopimo čokolado nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
  5. Stopljeno čokolado prilijemo k jajčni masi. Dodamo še mlete mandlje in vse skupaj premešamo.
  6. Sedaj iz 4 beljakov stepemo sneg  in ga nežno vmešamo jajčni masi.
  7. Zmešan biskvit prelijemo v pripravljen tortni model in ga prestavimo v ogreto pečico za 50 minut.
  8. Pečenost biskvita preverjamo s čistim zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino biskvita. Če je pride ven čist, je biskvit pečen.
  9. Biskvit ohladimo in ga razrežemo na tri enakomerne plasti.

Priprava čokoladne kreme:

  1. Čokolado nalomimo in stopimo nad vodno kopeljo.
  2. Mascarpone zmehčamo z ročnim mešalnikom nato prilijemo stopljeno čokolado in rum. Dobro premešamo.

Priprava torte:

  1. Torto zložimo v tortnem modelu s snemljivim dnom.
  2. Začnemo z eno plastjo mandljevega biskvita, ki ga premažemo s čokoladno kremo.
  3. Postopek ponovimo še dvakrat. Zaključimo s plastjo kreme.
  4. Zloženo torto v modelu prestavimo na hladno vsaj za 30 minut.
  5. Ohlajeno torto odstranimo iz modela, zgladimo in okrasimo s svežim jagodičevjem.

Nasveti:

Ko uporabljamo eritritol v večjih količinah ta rad pusti rahlo neprijeten priokus oziroma hlad. Če ste nanj občutljivi priporočam, da tretjino eritritola zamenjate z navadnim sladkorjem.

Jagodičevje lahko dodamo tudi med plasti torte.

Poskusi še tiramisu pito (LCHF ready) in lešnikov milkshake.

Dober tek!