Čokoladna torta (LCHF)
Čokoladna torta (LCHF) je prava izbira za čokoholike, ki se želijo izogniti pretirani količini sladkorja in ogljikovim hidratom. Čokoladna krema z bogatim mandljevim biskvitom je odlična v kombinaciji s svežim jagodičevjem.
Čokoladna torta je lahko presneto okusna tudi v lchf obliki. Gosta čokoladna krema, ki je obdana z rahlim in sočnim mandljevim biskvitom je prava poslastica. Tu je recept za neverjetno čokoladno torto, brez sladkorja in glutena. Vsekakor recept za poskusiti.
Količina: 12 kosov / Čas priprave: 2-3 ure / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za biskvit:
- 8 jajc
- 150 g Eritritola
- 200 g mandljeve moke
- 200 g temne čokolade
Sestavine za kremo:
- 500 g mascarponeja
- 200 g temne čokolade
- 0,5 dl ruma (opcijsko)
Dekoracija:
- 200 g jagodičevja
Priprava biskvita:
- Pečico segrejemo na 155 °C in pripravimo tortni model premera 22 cm. Če nimamo tortnega modela s snemljivim dnom, ga premažemo z maslom in podložimo s papirjem za peko.
- Za pripravo biskvita ločimo 6 rumenjakov od beljakov. Za biskvit bomo uporabili vseh 6 rumenjakov in samo 4 beljake. Rumenjake in beljake damo v dve ločeni mešalni skledi.
- K rumenjakom dodamo še 2 celi jajci in Eritritol. Z mešalnikom jih penasto zmešamo. Masa se mora posvetliti in njen volumen povečati.
- Nato stopimo čokolado nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
- Stopljeno čokolado prilijemo k jajčni masi. Dodamo še mlete mandlje in vse skupaj premešamo.
- Sedaj iz 4 beljakov stepemo sneg in ga nežno vmešamo jajčni masi.
- Zmešan biskvit prelijemo v pripravljen tortni model in ga prestavimo v ogreto pečico za 50 minut.
- Pečenost biskvita preverjamo s čistim zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino biskvita. Če je pride ven čist, je biskvit pečen.
- Biskvit ohladimo in ga razrežemo na tri enakomerne plasti.
Priprava čokoladne kreme:
- Čokolado nalomimo in stopimo nad vodno kopeljo.
- Mascarpone zmehčamo z ročnim mešalnikom nato prilijemo stopljeno čokolado in rum. Dobro premešamo.
Priprava torte:
- Torto zložimo v tortnem modelu s snemljivim dnom.
- Začnemo z eno plastjo mandljevega biskvita, ki ga premažemo s čokoladno kremo.
- Postopek ponovimo še dvakrat. Zaključimo s plastjo kreme.
- Zloženo torto v modelu prestavimo na hladno vsaj za 30 minut.
- Ohlajeno torto odstranimo iz modela, zgladimo in okrasimo s svežim jagodičevjem.
Nasveti:
Ko uporabljamo eritritol v večjih količinah ta rad pusti rahlo neprijeten priokus oziroma hlad. Če ste nanj občutljivi priporočam, da tretjino eritritola zamenjate z navadnim sladkorjem.
Jagodičevje lahko dodamo tudi med plasti torte.
Poskusi še tiramisu pito (LCHF ready) in lešnikov milkshake.
Dober tek!