Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom

Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom

Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom je nastala naključno, medtem ko sem se igral z idejo sladice, ki vključuje jabolka, skuto in med. Rezultat je naravnost fantastičen.

Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom

Jabolčna torta ima svojo osnovo v nevidni jabolčni torti in združuje plast jabolk, ajdovo moko, skuto in med. Okusi, ki se med seboj izvrstno povežejo. To morate poskusiti.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 70 min / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za jabolčno torto:

  • 1 kg jabolk
  • 120 g ajdove moke
  • 120 ml mleka
  • 3 jajca
  • 30 g masla
  • 50 g sladkorja
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 2 žlički cimeta

Sestavine za skutni nadev:

  • 500 g pasirane skute
  • lupina 1 limone
  • 3 beljaki
  • 1 žlica medu

Preliv:

  • 1 dl kisle smetane
  • 2 rumenjaka
  • Dodaten med za preliv

Postopek :

  1. V večji skledi zmešamo 3 jajca, 30 g stopljenega masla in 50 g sladkorja.
  2. V ločeni skledi skupaj zmešamo moko, pecilni pršek, cimet in sol.
  3. K jajčni masi prilijemo mleko in primešamo suhe sestavine.
  4. Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, pomagamo si lahko z mandolino.
  5. Jabolka dodamo k ajdovem testu in jih nežno vmešamo z rokami. Rezine jabolk v celoti prekrijemo s testom.
  6. Skuto zmešamo skupaj z žlico medu in naribano limonino lupinico . Beljake stepemo do čvrstih vrhov nato jih postopoma in nežno primešamo k skuti.
  7. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo tortni pekač (20 cm), ki ga namastimo.
  8. V pekač vlijemo polovico jabolčne mase in jo enakomerno razporedimo po dnu pekača. Čez njo razporedimo skutin nadev in povrh dodamo še drugo plast jabolčne mase.
  9. Pečemo 25 minut pri 180 °C. Med peko pripravimo preliv, tako da skupaj zmešamo kislo smetano z dvema rumenjakoma, ki smo jih prihranili pri stepanju snega.
  10. Torto vzamemo iz pečice in jo prelijemo s kislo smetano.
  11. Torto vrnemo v pečico in jo pečemo še 25 minut.
  12. Počakamo, da se torta v celoti ohladi, nato jo odstranimo iz modela in jo postrežemo prelito z medom.

Nasveti:

Za to jabolčno torto je najbolje uporabiti bolj čvrste sorte jabolk. Izogibajte se kašastim, ker ponavadi razpadejo med mešanjem.

Poskusite tudi nevidno jabolčno torto ali presno jabolčno pito.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi