Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom
Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom je nastala naključno, medtem ko sem se igral z idejo sladice, ki vključuje jabolka, skuto in med. Rezultat je naravnost fantastičen.
Jabolčna torta ima svojo osnovo v nevidni jabolčni torti in združuje plast jabolk, ajdovo moko, skuto in med. Okusi, ki se med seboj izvrstno povežejo. To morate poskusiti.
Količina: 12 kosov / Čas priprave: 70 min / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za jabolčno torto:
- 1 kg jabolk
- 120 g ajdove moke
- 120 ml mleka
- 3 jajca
- 30 g masla
- 50 g sladkorja
- žlička vanilijevega ekstrakta
- žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 2 žlički cimeta
Sestavine za skutni nadev:
- 500 g pasirane skute
- lupina 1 limone
- 3 beljaki
- 1 žlica medu
Preliv:
- 1 dl kisle smetane
- 2 rumenjaka
- Dodaten med za preliv
Postopek :
- V večji skledi zmešamo 3 jajca, 30 g stopljenega masla in 50 g sladkorja.
- V ločeni skledi skupaj zmešamo moko, pecilni pršek, cimet in sol.
- K jajčni masi prilijemo mleko in primešamo suhe sestavine.
- Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, pomagamo si lahko z mandolino.
- Jabolka dodamo k ajdovem testu in jih nežno vmešamo z rokami. Rezine jabolk v celoti prekrijemo s testom.
- Skuto zmešamo skupaj z žlico medu in naribano limonino lupinico . Beljake stepemo do čvrstih vrhov nato jih postopoma in nežno primešamo k skuti.
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo tortni pekač (20 cm), ki ga namastimo.
- V pekač vlijemo polovico jabolčne mase in jo enakomerno razporedimo po dnu pekača. Čez njo razporedimo skutin nadev in povrh dodamo še drugo plast jabolčne mase.
- Pečemo 25 minut pri 180 °C. Med peko pripravimo preliv, tako da skupaj zmešamo kislo smetano z dvema rumenjakoma, ki smo jih prihranili pri stepanju snega.
- Torto vzamemo iz pečice in jo prelijemo s kislo smetano.
- Torto vrnemo v pečico in jo pečemo še 25 minut.
- Počakamo, da se torta v celoti ohladi, nato jo odstranimo iz modela in jo postrežemo prelito z medom.
Nasveti:
Za to jabolčno torto je najbolje uporabiti bolj čvrste sorte jabolk. Izogibajte se kašastim, ker ponavadi razpadejo med mešanjem.
Poskusite tudi nevidno jabolčno torto ali presno jabolčno pito.
Dober tek!