Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom
Jabolčna torta z ajdo, skuto in medom je nastala naključno, medtem ko sem se igral z idejo sladice, ki vključuje jabolka, skuto in med. Rezultat je naravnost fantastičen.
Jabolčna torta ima svojo osnovo v nevidni jabolčni torti in združuje plast jabolk, ajdovo moko, skuto in med. Okusi, ki se med seboj izvrstno povežejo. To morate poskusiti.
Količina: 12 kosov / Čas priprave: 70 min / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za jabolčno torto:
- 1 kg jabolk
- 120 g ajdove moke
- 120 ml mleka
- 3 jajca
- 30 g masla
- 50 g sladkorja
- žlička vanilijevega ekstrakta
- žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 2 žlički cimeta
Sestavine za skutni nadev:
- 500 g pasirane skute
- lupina 1 limone
- 3 beljaki
- 1 žlica medu
Preliv:
- 1 dl kisle smetane
- 2 rumenjaka
- Dodaten med za preliv
Postopek :
- V večji skledi zmešamo 3 jajca, 30 g stopljenega masla in 50 g sladkorja.
- Dodamo mleko, cimet, sol in premešamo.
- Nato primešamo še moko in pecilni prašek.
- Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine, pomagamo si lahko z mandolino.
- Jabolka dodamo k ajdovem testu in jih nežno vmešamo z rokami. Rezine jabolk v celoti prekrijemo s testom.
- Ločimo 3 jajca, iz beljakov naredimo sneg, rumenjake shranimo za kasneje.
- Skuti primešamo žlico medu, naribano limonino lupinico in na koncu še nežno vmešamo stepene beljake.
- Po dnu pekača premera 20 cm razporedimo polovico mase z jabolki. Čez njo razporedimo skutin nadev in povrh dodamo še drugo plast jabolk.
- Pečemo 25 minut pri 180 °C, nato torto odstranimo iz pečice, zmešamo dva rumenjaka s kislo smetano in mešanico rumenjakov razporedimo po vrhu torte.
- Torto vrnemo v pečico in pečemo še 25 minut.
- Počakamo, da se torta v celoti ohladi, jo odstranimo iz modela in jo postrežemo prelito z medom.
Nasveti:
Za to jabolčno torto je najbolje uporabiti bolj čvrste sorte jabolk. Izogibajte se kašastim, ker ponavadi razpadejo med mešanjem.
Poskusite tudi nevidno jabolčno torto ali presno jabolčno pito.
Dober tek!
Tvoja ocena šteje