Pavlova z limonino kremo in jagodami. Klasična sladica, ki jo tradicionalno obložimo s smetano in sadjem. Jaz pa sem rumenjake, ki so ostali od priprave meringe uporabil še za dodatek osvežilne limonine kreme.

Pavlova z limonino kremo in jagodami. Marsikdo se ustraši te relativno preproste sladice. Vse kar moramo zares dobro pripraviti je meringa. Spodaj poglejte nekaj nasvetov kako jo pripraviti, da vedno uspe. Pavlova je sicer popolna poletna sladica, ampak jo lahko obložimo z marsičim. Tudi sladoled in čokolada prideta v poštev.

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 180 min / Zahtevnost: 3 od 5

Pavlova z limonino kremo in jagodami

Sestavine za pavlovo:

  • 4 beljaki
  • 200 g sladkorja v prahu
  • Žlica koruznega škroba (gustina)
  • Žlička riževega kisa

Sestavine za limonino kremo:

  • 4 rumenjaki
  • 90 g masla
  • Sok dveh limon
  • Dve žlici sladkorja v prahu
  • Žlička limonine lupinice
  • Ščep soli
  • 150 g jagod za dekoracijo

Priprava:

  1. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Za pripravo meringe je fino, če so jajca segreta na sobno temperaturo.
  2. Najprej pripravimo meringo. Z električnim mešalnikom pričnemo stepati beljake. Najprej jih stepamo počasi, nato povečamo hitrost stepanja.
  3. Ko so beljaki že rahlo stepeni postopoma dodamo sladkor in stepamo.
  4. Nato dodamo še koruzni škrob (ta bo poskrbel, da bo sredica meringe bolj žvečljiva) in rižev kis (kislina pa poskrbi, da je meringa stabilnejša). Meringo stepamo do čvrstih vrhov.
  5. Pečico segrejemo na 110 °C.
  6. Pekač pokrijemo s papirjem za peko in nanj razporedimo meringo v obliki kroga.
  7. Postavimo v pečico za 80 minut. Vmes pečice ne odpiramo, pustimo, da se počasi suši.
  8. Vmes, ko se osnova peče pripravimo limonino kremo.
  9. Zmešamo rumenjake, sladkor, limonin sok, limonino lupinico in ščep soli.
  10. Vse skupaj postavimo nad vodno kopel in pričnemo mešati z metlico.
  11. Kremo tako kuhamo slabih deset minut, vmes vseskozi mešamo, da rumenjaki ne zakrknejo.
  12. Ko se krema zgosti jo odstavimo z vodne kopeli in vanjo primešamo maslo, segreto na sobno temperaturo.
  13. Vse skupaj premešamo, pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik, da se krema ohladi.
  14. Ko je osnova za pavlovo pečena jo previdno odstranimo iz pečice in počakamo, da se ohladi.
  15. Meringo potem prestavimo na rešetke, da se popolnoma ohladi.
  16. Nato po vrhu namažemo limonino kremo in okrasimo z jagodami.
  17. Postrežemo takoj.

Nasveti:

Osnovo za pavlovo, torej del z meringo lahko spečemo vnaprej in ga shranimo v zatesnjeni posodi. Preverjeno zdrži nekje pet dni, morda tudi več.

Ko meringo enkrat obložimo je torto potrebno postreči takoj saj se hitro prične mehčati.

Poskusite tudi jagodno mousse torto s čokolado ali presno bananino pito s čokolado.

Dober tek!