Menemen je turška tradicionalna jed, ki se jo pogosto pripravlja za zajtrk. Gre za umešana jajca s paradižnikom in papriko. Lahko bi rekli, da je menemen turški sataraš. Od slednjega se nekoliko razlikuje v glavnem po začimbah.

Menemen je najbolje pripraviti s podolgovatimi zelenimi ali rumenkastimi paprikami. V osnovi se jedi doda tudi čili, ki pa sem ga jaz izpustil, saj sem dobil na tržnici že nekoliko pekoče paprike. Poletni paradižniki so fino sladki, zato k receptu nisem dodal niti sladkorja. Tega ponavadi dodam žličko ali dve, da nekoliko ublažim kislino paradižnikov. Vsaj kadar pripravljam klasični sataraš.

Vsekakor priporočam, da si v sezoni paradižnika menemen pripravite večkrat. Postrežemo ga s kosom svežega ali popečenega kruha, ki ga potopimo v slastno omako. Večkrat, ko ga pripravimo več idej imamo kaj bi lahko še dodali. Čeprav je klasika zelo okusna meni pade na misel še feta, mozzarella, pečena slanina, pršut, … Ja, možnosti je nešteto. Izberi svojo kombinacijo in si ga privošči. Dober tek!

To čudovito ponev, ki sem jo uporabil v receptu je zagotovil RIESS Slovenija.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 35 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Menemen - turška umešana jajca s paradižnikom

Sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici masla
  • 1 bela ali rumena čebula
  • 4 manjše zelene paprike
  • 2 srednje velika paradižnika
  • 1 žlička mletega origana
  • 1 žlica mlete paprike
  • Poper in sol po okusu
  • 4 jajca
  • Šop svežega peteršilja

Priprava:

  1. V ponev dodamo olivno olje in maslo.
  2. Na zmernem ognju stopimo maslo ter dodamo nasekljano čebulo.
  3. Čebulo pražimo 3 minute nato ji dodamo nasekljano zeleno papriko.
  4. Čebulo in papriko kuhljamo toliko časa, da čebula postekleni in se paprika zmehča.
  5. Nato primešamo nariban paradižnik, origano, mleto papriko, sol in poper.
  6. Vse skupaj kuhljamo na zmernem ognju 10-15 minut.
  7. Sedaj v ponev dodamo jajca. Jajca s kuhalnico nežno vmešamo v paradižnikovo osnovo.
  8. Ogenj zmanjšamo na minimum in nadaljujemo kuhanje še dve minuti. Vmes jed nekajkrat premešamo, nato jo odstavimo. Želimo dobiti sočno jed, tako da pazimo da jajc ne kuhamo predolgo.
  9. Na koncu menemen posujemo še s sveže sesekljanim peteršiljem in ga postrežemo s svežim kruhom.

Menemen - turška umešana jajca s paradižnikom

Nasveti:

Menemen lahko pripravimo tudi s pelati iz konzerve. Priporočam pelate San Marzano, najbolje, da jih kupite v kosu in jih sami narežete na kocke.

Poskusite tudi vegi čufte s paradižnikovo omako in presni sataraš.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje