Menemen – turška umešana jajca s paradižnikom
Menemen je turška tradicionalna jed, ki se jo pogosto pripravlja za zajtrk. Gre za umešana jajca s paradižnikom in papriko. Lahko bi rekli, da je menemen turški sataraš. Od slednjega se nekoliko razlikuje v glavnem po začimbah.
Menemen je najbolje pripraviti s podolgovatimi zelenimi ali rumenkastimi paprikami. V osnovi se jedi doda tudi čili, ki pa sem ga jaz izpustil, saj sem dobil na tržnici že nekoliko pekoče paprike. Poletni paradižniki so fino sladki, zato k receptu nisem dodal niti sladkorja. Tega ponavadi dodam žličko ali dve, da nekoliko ublažim kislino paradižnikov. Vsaj kadar pripravljam klasični sataraš.
Vsekakor priporočam, da si v sezoni paradižnika menemen pripravite večkrat. Postrežemo ga s kosom svežega ali popečenega kruha, ki ga potopimo v slastno omako. Večkrat, ko ga pripravimo več idej imamo kaj bi lahko še dodali. Čeprav je klasika zelo okusna meni pade na misel še feta, mozzarella, pečena slanina, pršut, … Ja, možnosti je nešteto. Izberi svojo kombinacijo in si ga privošči. Dober tek!
To čudovito ponev, ki sem jo uporabil v receptu je zagotovil RIESS Slovenija.
Količina: 2 osebi / Čas priprave: 35 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 1 žlica olivnega olja
- 2 žlici masla
- 1 bela ali rumena čebula
- 4 manjše zelene paprike
- 2 srednje velika paradižnika
- 1 žlička mletega origana
- 1 žlica mlete paprike
- Poper in sol po okusu
- 4 jajca
- Šop svežega peteršilja
Priprava:
- V ponev dodamo olivno olje in maslo.
- Na zmernem ognju stopimo maslo ter dodamo nasekljano čebulo.
- Čebulo pražimo 3 minute nato ji dodamo nasekljano zeleno papriko.
- Čebulo in papriko kuhljamo toliko časa, da čebula postekleni in se paprika zmehča.
- Nato primešamo nariban paradižnik, origano, mleto papriko, sol in poper.
- Vse skupaj kuhljamo na zmernem ognju 10-15 minut.
- Sedaj v ponev dodamo jajca. Jajca s kuhalnico nežno vmešamo v paradižnikovo osnovo.
- Ogenj zmanjšamo na minimum in nadaljujemo kuhanje še dve minuti. Vmes jed nekajkrat premešamo, nato jo odstavimo. Želimo dobiti sočno jed, tako da pazimo da jajc ne kuhamo predolgo.
- Na koncu menemen posujemo še s sveže sesekljanim peteršiljem in ga postrežemo s svežim kruhom.
Nasveti:
Menemen lahko pripravimo tudi s pelati iz konzerve. Priporočam pelate San Marzano, najbolje, da jih kupite v kosu in jih sami narežete na kocke.
Poskusite tudi vegi čufte s paradižnikovo omako in presni sataraš.
Dober tek!