Polnjeni lignji na žaru

Polnjeni lignji na žaru

Polnjeni lignji na žaru so redni spremljevalci skoraj vsakega piknika. Ti sočni kalamari so nadevani s prijetno mešanico artičok, koščkov dimljene slanine in kajmaka. Najbolje je, da jih pripravimo na žaru, lahko pa jih spečemo tudi kar v ponvi na štedilniku.

Polnjeni lignji na žaru

Polnjeni lignji na žaru so klasika. Nadevi za lignje so zelo različni in ni sem vam treba omejevati samo s to mešanico. Atričoke, suhi paradižniki, mocarela, pršut, šunka, sir, kajmak, pečena paprika, rikota in kapre so le nekatere sestavine, ki jih lahko uporabimo za polnilo. Tudi mleto meso se fino obnese. Spodaj je recept za nadev iz artičok, dimljene slanine in kajmaka. Lahko mu dodate tudi malo sveže naribane limonine lupinice za svežino.

Polnjene lignje lahko pripravimo tudi v ponvi na štedilniku. V tem primeru smo pozorni le na to, da ponev resnično dovolj segrejemo, saj lignje pečemo pri visoki temperaturi, da se izognemo žvečljivi teksturi mesa.

Količina: 2 osebi/ Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 12 lignjev (srednje velikosti- patagonski)
  • 100 g kajmaka
  • 150 g kuhanega pršuta ali dimljene slanine
  • 150 g vloženih artičok v slanici ali olju

Priprava:

  1. Lignje dobro očistimo, osušimo in prihranimo lovke.
  2. Kuhan pršut in artičoke narežemo na čim manjše koščke.
  3. V skledi zmešamo kajmak, kuhan pršut in artičoke.
  4. Lignje napolnimo z nadevom do treh četrtin, odprtino nato zapremo z lovkami in jih z zobotrebcem pritrdimo.
  5. Pred peko lignje premažemo z olivnim oljem in jih prestavimo na vroč žar.
  6. Lignje pečemo pri vsaj 250 °C, 2-4 minute na vsaki strani. Čas peke je odvisen tudi od velikosti lignjev.
  7. Pečene lignje pokapamo z limoninim sokom in po želji začinimo še s poprom in soljo. Postrežemo jih s prilogo pečenega krompirja, poleg se prileže tudi tržaška omaka.

Nasveti:

Lignje vedno solimo proti koncu peke ali praženja, saj sicer hitro zatrdijo.

Poleg polnjenih lignjev postrežemo prilogo pečenega krompirja in tržaško omako.

Poskusite tudi lososova nabodala z bučkami in malinove sladoledne lučke s čokolado.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi