Lososova nabodala z bučkami so prava osvežitev po piščančjih ražnjičih, ki ponavadi kraljujejo na domačem žaru. Losos na žaru ostane čudovito sočen in marinada s pomarančnim sokom še dodatno obogati njegov okus.

Lososova nabodala z bučkami so pripravljena hitro in enostavno. Losos ima dovolj čvrsto meso, da se med peko obdrži na nabodalu in nato v ustih raztopi. Zaradi višje vsebnosti maščob odlično nosi okuse, ki jih nanesemo z marinado, zato z njo ne varčujemo.

Količina: 2 osebi/ Čas priprave: 15 minut/ Zahtevnost: 1 od 5 

Sestavine:

  • 350-400 g lososovega fileja brez kože
  • 1  večja bučka
  • 3 žlice olja
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • 2 stroka česna
  • 1 ½  žlička soli
  • čili po okusu

Priprava:

  1. Losos osušimo z brisačko in narežemo na 3 cm debele kocke.
  2. Bučke operemo, osušimo in jih z mandolino po dolžini narežemo na 2 mm debele rezine.
  3. V skodelici zmešamo olje, pomarančni sok,  sesekljan česen in sol.
  4. Vzamemo dva namočena lesena nabodala in nanju nabodemo kocko lososa. Nato zgubamo in napičimo rezino bučke. Zaporedje ponovimo dvakrat- 3 kocke lososa in 3 rezine bučke na enem nabodalu.
  5. Obložena nabodala dobro premažemo s pripravljeno marinado in jih pečemo na segretem žaru (180-200°C) 2 minuti na vsaki strani, skupaj 8 minut.  Med peko lahko nabodala dodatno premažemo z marinado, da se čim bolj prepojijo okusi.
  6. Čez pečena nabodala naribamo pomarančno lupinico in potresemo čili po okusu.
  7. Lososova nabodala lahko postrežemo s svežo solato ali pečenim krompirjem.

Lososova nabodala z bučkami

Nasveti:

Žar je potrebno segreti na pravo temperaturo in za lososa je priporočljiva nižja temperatura, od 180°C do 200°C.

Temperaturo lahko preverimo z roko, če jo držimo 3 cm nad žarom in zdržimo 5 sekund, smo zadeli pravo razmerje.

Tanjše dele fileja nabodemo na nabodalo, tako da jih prej prepognemo. Tako bo debelina vseh kosov na nabodalu  enaka in se bo meso enakomerno zapeklo.

Poskusi še nadevane malancane na žaru in kumarično solato s črno kumino in koriandrom.

Dober tek!