Špageti z omako puttanesca
Značilna italijanska jed z juga apeninskega polotoka s sestavinami, ki so tam “doma”. Inčuni, olive, kapre, česen in paradižnik. Omako lahko pripraviš tudi brez feferonov, ponekod preskočijo tudi inčune in si tako pripravijo vegetarijansko jed. Idealno s špageti, dobro pa tudi z ostalimi testeninami. Priprava je res enostavna in terja 15 minut tvojega časa.
Sestavine za 4 osebe
- 1 rdeč feferon
- 6 inčunov v olju
- 3 stroki česna
- 1 čebula
- 1,5 dl belega vina
- 1 pločevinka pelatov (800 g)
- 1 lovorjev list
- 1 žlica kaper
- pest črnih oliv brez pešk
- sol in poper
- 400 g špagetov
- nariban grana padano ali parmezan
Postopek
Predpriprava
- česen in čebulo očistiš, na drobno nasekljaš
- feferon in kapre spereš pod vodo
- feferon očistiš semen in drobno nasekljaš
Priprava
- v ponvi na olivnem olju 3 minute pražiš čebulo, feferon in inčune
- dodaš česen, pražiš 1 minuto
- dodaš vino, pelate, kapre in lovorjev list
- kuhaš 10 minut, vmes mešaš
- na koncu dodaš še olive
- omako preliješ po špagetih, ki jih pripraviš po navodilu z embalaže
- na koncu posuješ z naribanim parmezanom ali grana padano