Značilna italijanska jed z juga apeninskega polotoka s sestavinami, ki so tam “doma”.  Inčuni, olive, kapre, česen in paradižnik. Omako lahko pripraviš tudi brez feferonov, ponekod preskočijo tudi inčune in si tako pripravijo vegetarijansko jed. Idealno s špageti, dobro pa tudi z ostalimi testeninami. Priprava je res enostavna in terja 15 minut tvojega časa.

Sestavine za 4 osebe

  • 1 rdeč feferon
  • 6 inčunov v olju
  • 3 stroki česna
  • 1 čebula
  • 1,5 dl belega vina
  • 1 pločevinka pelatov (800 g)
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlica kaper
  • pest črnih oliv brez pešk
  • sol in poper
  • 400 g špagetov
  • nariban grana padano ali parmezan

 

Postopek

Predpriprava

  • česen in čebulo očistiš, na drobno nasekljaš
  • feferon in kapre spereš pod vodo
  • feferon očistiš semen in drobno nasekljaš

Priprava

  • v ponvi na olivnem olju 3 minute pražiš čebulo, feferon in inčune
  • dodaš česen, pražiš 1 minuto
  • dodaš vino, pelate, kapre in lovorjev list
  • kuhaš 10 minut, vmes mešaš
  • na koncu dodaš še olive
  • omako preliješ po špagetih, ki jih pripraviš po navodilu z embalaže
  • na koncu posuješ z naribanim parmezanom ali grana padano

Bananina pita s čokolado