Jajca v oblaku

Jajca v oblaku

Jajca v oblaku so res nekaj posebnega. Na prvi pogled prepričajo s svojo fotogeničnostjo, kasneje pa še z okusom. Poskusite ta priljubljen recept, ki že nekaj časa kroži po družabnih omrežjih.

Jajca v oblaku

Jajca v oblaku lahko pripravimo v manjših ali večjih količinah. Osnovni princip recepta je ta, da jajca sprva ločimo na rumenjake in beljake, beljake stepemo v sneg, dodamo različne sire in začimbe, nato pa na pekaču oblikujemo v oblak in jih spečemo v pečici. Po nekaj minutah dodamo še rumenjake in vse skupaj še za malo časa prestavimo v pečico.

Prav način priprave jajc v oblaku (cloud eggs) pa nam omogoča, da hkrati stepemo večjo količino beljakov in pripravimo res dobro rundo teh jajc hkrati. Dodamo lahko tudi večjo količino rumenjakov, kot beljakov. Skratka zanimiva in zabavna jed, ki jo je dobro poskusiti.

V sodelovanju s Podravko Slovenija.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 25 minut  / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 221 kcal
Beljakovine9 g
Ogljikovi hidrati1 g
Maščobe20 g

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • ½ žličke origana
  • ½ žličke bazilike

Postopek:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C, pladenj obložimo s papirjem za peko in tega premažemo z malo olja.
  2. Jajci ločimo na rumenjake in beljake
  3. Beljake stepemo do čvrstih vrhov in jim primešamo parmezan in začimbe. Nežno premešamo
  4. Stepene beljake razdelimo na dve polovici in na pekaču oblikujemo dve kepi v obliki oblaka.
  5. V sredino vsake kepa z žlico oblikujemo jamici, kamor bosta kasneje šla rumenjaka
  6. Beljake prestavimo v pečico in jih pečemo 5 minut pri 180 °C na sredini, brez ventilacije.
  7. Nato pekač vzamemo iz pečice, v jamice pečenih beljakov dodamo rumenjaka
  8. Vse skupaj vrnemo v pečico in pečemo še 4 minute pri 180 °C
Jajca v oblaku

Nasveti:

Jajca v oblaku postrežemo kot jajca na oko, super pa se znajdejo v sendvičih, z njimi lahko pripravimo celu burger.

Stepene beljake lahko začinimo z različnimi siri, recimo riban cheddar, gorgonzola, parmezan, pecorino so vsi super izbire. Lahko pa jim tudi dodamo malce naravnih barvil in se z receptom še dodatno vizualno poigramo. Recimo malo pesinega soka bo beljake obarvalo rahlo rožnato.

Poskusite tudi LCHF kruh brez oreščkov in avokado na toastu.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi