Japonski cheesecake

Japonski cheesecake

Japonski cheesecake je rahla sladica, ki je obnorela svet s svojim videzom in teksturo. Zanjo je značilno, da nima piškotnega dna ampak le nadev, ki med peko čudovito naraste. Rezultat je čudovita mešanica med biskvitom in skutino torto, ki ima tako rahlo teksturo, da se v ustih kar stopi.

Japonski cheesecake

Japonski cheesecake je vsekakor vredno pripraviti doma. Zanj ne potrebujemo veliko sestavin, postopek priprave je hiter in enostaven ter rezultat navdušujoč. Tudi, če se nam po koncu peke cheesecake malo sesede, nas bo dobro ohlajen kos  potolažil in spodbudil k ponovitvi.

Pri pripravi je najbolj pomembna stabilnost meringe in prava temperatura pečice. Meringo stepamo do mehkih vrhov, a vendar mora biti dovolj čvrsta, da bo med peko držala obliko. Če naša pečica bolj “zažge” kot bi smela, moramo prilagoditi temperaturo in nivo peke.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 120 minut  / Zahtevnost: 3 od 5

Hranilne vrednosti (na kos) 
Energetska vrednost 269 kcal
Beljakovine6 g
Ogljikovi hidrati20 g
Maščobe19 g

Sestavine:

  • 5 jajc
  • ½ žličke limoninega soka
  • 230 g kremnega sira
  • 120 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 55 g masla
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 35 g moke
  • 15 g jedilnega škroba

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 160 °C in pripravimo večji pekač za vodno kopel.
  2. Za peko potrebujemo okrogel pekač premera 20 cm z visokim robom in polnim dnom. Pekač premažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Papir za peko tudi namastimo.*
  3. Pred peko vse sestavine ogrejemo na sobno temperaturo.
  4. Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
  5. V večji skledi zmešamo kremni sir in maslo do kremaste teksture.
  6. Nato prilijemo mleko in vanilijev ekstrakt. Premešamo do gladke teksture.
  7. Vmešamo rumenjake ter dodamo še presejano moko in jedilni škrob.
  8. Dobro premešamo, da dobimo tekočo in gladko maso.
  9. Sedaj v čisti skledi stepemo beljake. Pričnemo stepati pri nižji hitrosti, ko se začnejo beljaki peniti in svetliti dodamo ½  žličke limoninega soka. Nato postopoma dodajamo sladkor in stepemo beljake do mehkih vrhov.
  10. Stepene beljake vmešamo postopoma in nežno, da ohranimo čim več volumna.
  11. Maso vlijemo v pripravljen pekač. Pekač parkrat potrkamo po pultu, da izravnamo biskvitno maso in se znebimo morebitnih prevelikih zračnih mehurčkov.
  12. Pekač prestavimo v večji pekač v katerega vlijemo vročo vodo. Voda naj bo 2-3 cm visoka.
  13. Vse skupaj prestavimo v ogreto pečico, na srednjo polico.
  14. Cheesecake pečemo 60 minut pri 160 °C, brez ventilacije. Med peko ne odpiramo pečice. Pečenost preverimo z zabodom zobotrebca v sredino kolača.
  15. Ko je cheesecake pečen, ugasnemo pečico, rahlo odpremo vrata pečice in ga pustimo še 15 minut v pečici.
  16. Nato ga vzamemo iz pečice in ohladimo v pekaču pri sobni temperaturi.
  17. Japonski cheesecake lahko postrežemo takoj, ko je ohlajen ali potem, ko odstoji nekaj ur v hladilniku.*
Japonski cheesecake

Nasveti:

*Za pripravo cheesecakea potrebujemo pekač s polnim dnom, da bo peka v vodni kopeli bolj mirna in brezskrbna. Če imamo pekač s snemljivim dnom, je potrebno dno pekača obleči z alu folijo, ki jo zavihamo skoraj do vrha pekača.  Priporočam, da uporabite dve plasti alu folije in dobro zatesnite, da preprečite vdor vode v sam pekač.

Če nam med peko cheesecake preveč naraste ter popoka ob straneh in po površini, pomeni da imamo prevročo pečico. V tem primeru poskusimo peči pri nižji temperaturi ali bolj pri dnu pečice.

*Sveže pečen in ne popolnoma ohlajen Japonski cheesecake, ima precej drugačen okus in teksturo kot pa tisti, ki nekaj ur odstoji v hladilniku. Meni je ljubši dobro ohlajen, ko dobi bolj gosto in kremasto teksturo.

Poskusi še kremne rezine in lahko čokoladno torto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi