Čokoladni mochi kolač

Čokoladni mochi kolač

Čokoladni mochi kolač je vsekakor posebna sladica, ki vas bo navdušila. Ima hrustljavo skorjico kot bogat brownie kolač in žvečljivo čokoladno sredico kot japonski mochi.

Čokoladni mochi kolač

Čokoladni mochi kolač izhaja iz Havajev (Butter mochi cake), kjer je zelo priljubljena sladica. Njena posebnost je vsekakor nenavadna tekstura, ki večino jedcev popolnoma zasvoji. Kolač ima prijetno hrustljavo skorjico in žvečljivo sredico, ki daje prijeten upor ob ugrizu.

Kaj je mochi?

Mochi je tradicionalna japonska slaščica, ki jo pripravljajo predvsem ob večjih praznovanjih. Izgledajo kot žametni cmočki, ki so polnjeni z različnimi sladkimi nadevi. Mochije pripravljajo iz lepljive riževe moke, ki ustvari znamenito žvečljivo teksturo.

Lepljiva riževa moka ima v angleščini več imen: mochiko, sticky rice flour, sweet rice flour, glutinous sweet rice flour. Zanjo je značilno, da vsebuje več škroba, kot pa navadna riževa moka. Pridobijo jo tako, da na pari skuhan riž pretlačijo v gladko pasto, ki jo nato izsušijo in zmeljejo v fin prah. Pri nas jo je možno dobiti v trgovinah s tujo prehrano.

Količina: 20 kock / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na kocko) 
Energetska vrednost 176 kcal
Beljakovine2 g
Ogljikovi hidrati22 g
Maščobe9 g

Sestavine:

  • 80 g masla
  • 110 g temne čokolade, nalomljene na manjše koščke
  • 180 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 200 ml kokosovega mleka iz konzerve
  • 40 ml sladke smetane
  • 140 ml mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta ali instant kave
  • 10 g temnega kakava
  • 230 g lepljive riževe moke (glutinous rice flour/sweet rice flour)
  • ¼ žličke soli

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 160 °C in pripravimo pekač v velikosti 20 x 20 cm.
  2. Pekač premažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko.
  3. V manjši kozici ali v mikrovalovni pečici, stopimo maslo in 80 g nalomljene temne čokolade.
  4. Masleno čokolado prelijemo v skledo, dodamo sladkor in premešamo z metlico.
  5. Sedaj postopoma dodamo jajca. Po vsakem jajcu maso dobro premešamo, šele nato dodamo drugega.
  6. Prilijemo kokosovo mleko, smetano, mleko in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo.
  7. V večji ločeni skledi zmešamo temni kakav, lepljivo riževo moko in sol.
  8. Sedaj k suhim sestavinam prilijemo tekoče sestavine in dobro premešamo. Dobili bomo gladko in tekočo maso.
  9. Maso vlijemo v pripravljen pekač, ki ga rahlo potrkamo po pultu, da se znebimo morebitnih mehurčkov.
  10. Sedaj po površini biskvita potresemo preostalih 30 g nalomljene temne čokolade, ki jo rahlo potisnemo v biskvitno maso.
  11. Pekač postavimo na srednjo polico in pečemo kolač 45-60 minut, brez ventilacije.
  12. Pečenost kolača preverimo z zabodom zobotrebca v sredino kolača. Ta mora priti ven čist. Ravno prav pečen kolač bo imel razpokano površino in ko zatresemo pekač se bo kolač zazibal.
  13. Ko je kolač pečen, rahlo odpremo vrata pečice in ga pustimo notri še 5 minut. Nato ga vzamemo ven in popolnoma ohladimo v pekaču.
  14. Ohlajen mochi kolač narežemo na manjše kocke ali poljubno velike kose.
Čokoladni mochi kolač

Nasveti:

Čokoladni mochi kolač ne vsebuje glutena.

Lahko ga pripravimo brez mlečnih izdelkov, tako da smetano in mleko nadomestimo z enako količino kokosovega mleka.

Mochi kolač je najboljši prvi dan, hranimo ga v zaprti posodi tudi do 3 dni.

Poskusi še sirnike in piknik burger.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi