Kremne rezine poznamo vsi. Kremšnite so meni ena izmed bolj prijetnih in okusnih sladic. Mehka in kot oblak puhasta krema, ravno pravšnja količina stepene smetane, krhko testo in tisto malo sladkorja v prahu, ki se okrasi široko nasmejan obraz, ko jo zmažemo. Njami!

Kremne rezine so v resnici precej enostavna sladica. Pripraviti moramo tri komponente in še največ zafrkancije je s kuhanjem slaščičarske kreme. Ampak, če sledimo receptu ni hudič, da ne bojo uspele 🙂

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija. Vse recepte Sladke akademije si lahko pogledate tudi tukaj.

Kremne rezine
Kremne rezine

Količina: 15 kosov / Čas priprave: 50 minut + 3 ure hlajenja / Zahtevnost: 3 od 5

Hranilne vrednosti (na kos)
Energetska vrednost  580 kcal
Beljakovine 10 g
Ogljikovi hidrati 56 g
Maščobe 35 g

 

Sestavine:

 • 2 zavitka listnatega testa
 • 1300 ml mleka
 • 300 g sladkorja
 • 4 zavojčki vanilijevega sladkorja
 • 2 zamaška ruma
 • en strok vanilije
 • 7 jajc
 • 180 g bele gladke moke
 • 750 ml smetane za stepanje
 • sladkor v prahu

Priprava:

 1. Za pripravo kremnih rezin potrebujemo pekač s snemljivim obodom v dimenziji 35 cm x 25 cm x 5 cm.
 2. Pečico segrejemo na 215 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
 3. Hladno listnato testo razvaljamo na malo večjo velikost kot je pekač za kremne rezine in ga enakomerno prepikamo z vilicami.
 4. Testo pečemo 5 minut pri 215 °C, nato 10 minut pri 180 °C in 15 minut pri 160 °C. Pečeno testo ohladimo in položimo eno plast testa na pekač za kremne rezine. Po potebi ga obrežemo. Drugo plast testa prihranimo za kasneje.
 5. V velik lonec vlijemo 1,1 litra mleka, 100 g sladkorja, vanilijev sladkor, dva zamaška ruma ter semena in strok ene vanilije. Premešamo in ob zmernem ognju zavremo.
 6. Vmes ločimo 7 jajc na beljake in rumenjake.
 7. V večjo skledo dodamo 7 rumenjakov, 200 ml mleka in 180 g presejane moke. Dobro premešamo z metlico ali ročnim mešalnikom in pazimo, da nam ne ostanejo kepice moke.
 8. Nato k rumenjakom postopoma dodamo 3 zajemalke vročega mleka. Ko prilivamo vroče mleko k rumenjakom vmes neprestano mešamo. S tem postopkom postopoma temperiramo rumenjake.
 9. Beljake prestavimo v skledo mešalnika in jih pričnemo stepati pri nižji hitrosti. Nato postopoma dodamo 200 g sladkorja in jih stepemo v čvrst sneg, ki ima rahlo mehke vrhove.
 10. Sedaj rumenjake počasi prelijemo v lonec k preostalemu mleku. Vmes neprestano mešamo z metlico ali ročnim mešalnikom. Temperatura štedilnika naj bo dovolj visoka, da krema dokaj hitro zavre in jo nato kuhamo še 5-6 minut. Ko krema zavre se začne hitro gostiti, a je potrebno ohraniti temperaturo blizu vretja, da se moka v kremi pokuha. Če nam v kremi vseeno nastanejo grudice, jo premešamo s paličnim mešalnikom.
 11. Kuhano kremo prestavimo iz lonca v veliko mešalno skledo nato postopoma in nežno vmešamo sneg. Vmešamo ga z metlico, ki lepše razporedi sneg med kuhano kremo. Sneg bo kremo ohladil in jo začel trditi, zato pazimo da ne mešamo predolgo.
 12. Kremo prelijemo v pripravljen pekač in jo enakomerno zgladimo z lopatko.
 13. Površino kreme pokrijemo s folijo za živila in celoten pekač prestavimo v hladilnik za 3-4 ure, da se krema popolnoma ohladi.
 14. Ko je krema ohlajena in čvrsta, stepemo 750 ml sladke smetane skupaj z zavojčkom vanilijevega sladkorja. Stepeno smetano enakomerno razmažemo po kremnih rezinah.
 15. Sedaj čez smetano položimo drugo plast pečenega testa. Z nožem označimo velikost kremnih rezin in jih narežemo. Klasična velikost kremnih rezin je 7×7 cm.
 16. Kremne rezine posujemo s sladkorjem v prahu in jih postrežemo.
 17. V hladilniku se obdržijo 3 dni.

Kremne rezine

Nasveti:

Najpogostejše težave pri peki kremnih rezin se zgodijo pri kuhanju kreme. Tukaj je zelo pomembno, da beljake stepemo dovolj, saj nam izredno pomagajo pri držanju sktrukture kremnih rezin. Beljaki kremi dajo tudi značilno zračnost in lahkoto.

Naslednja stvar, ki jo pogosto opazim je, da kreme ne kuhamo dovolj. Dejansko je potrebno kremo sprva segreti toliko, da zavre. Potem pa zavihamo rokave in kremo kuhamo tako, da ves čas rahlo brbota 5-6 minut, včasih lahko tudi do 10 minut. Vmes pa ves čas mešamo. Ker je kreme veliko je to opravilo prava rekreacija 🙂

In še grudice v kremi. Seveda se potrudimo, da teh ni, ampak se hitro kakšna prismukne zraven. Sploh ni panike. Rešitvi sta dve. Sam najraje uporabim palični mešalnik in kremo po tem, ko je skuhana samo na hitro zblendam. Lahko pa kremo precedimo skozi večje cedilo. Obe metodi zelo učinkovito odstranita vse grudice.

In nikar ne hiteti z rezanjem kremnih rezin. Resnično se morajo dovolj dobro ohladiti. 3 ure v hladilniku je miminum, kar moramo počakati.

Poskusite tudi čokoladne pudingove rezine in presni Bounty.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje