Krompirjeva juha s klobaso in ohrovtom

Krompirjeva juha s klobaso in ohrovtom

Krompirjeva juha s klobaso in ohrovtom je preprosta kremna juha, v kateri najdemo ohrovt in rezine kranjskih klobas. Hitro pripravljena in okusna kombinacija sestavin, ki nas nikoli ne pusti na cedilu.

Krompirjeva juha s klobaso in ohrovtom

Krompirjeva juha s klobaso in ohrovtom je super zadeva za tiste dni, ko želimo nekaj dobrega na žlico in ne želimo preživeti preveč časa za štedilnikom. Krompir in smetana ustvarita prijetno kremno teksturo, kranjske klobase in začimbe pa juhi dodajo odličen okus.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 532 kcal
Beljakovine20 g
Ogljikovi hidrati33 g
Maščobe37 g

Sestavine:

  • 250 g kranjskih klobas
  • 400 g krompirja
  • 700 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 150-200 g ohrovta
  • 2 stroka česna
  • 1 šalotka ali manjša čebula
  • ½ žličke rožmarina
  • ½ žličke timijana
  • sol in poper po okusu

Priprava:

  1. V lonec hladne vode dodamo kranjske klobase in na zmernem ognju segrejemo vodo do vretja. Nato lonec odstavimo z ognja ter pustimo klobase še 10 minut v vroči vodi. Kuhane klobase narežemo na 5 mm debele kolute in jih pustimo ob strani za kasneje.
  2. V drugi lonec dodamo 1 žlico olivnega olja in na njem prepražimo na drobno narezano šalotko. Pražimo jo toliko časa, da se zmehča in pazimo, da ne porjavi.
  3. Nato dodamo na drobno narezan česen, rožmarin in timijan. Premešamo in pražimo dobro minuto, da zadišijo dodane arome.
  4. Sedaj dodamo v lonec na tanke trakove narezan ohrovt in ga pražimo nekaj minut, da se rahlo zmehča.
  5. Nato dodamo na kocke narezan krompir in vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
  6. Zavremo in prilijemo smetano za kuhanje.
  7. Občasno premešamo in kuhamo na zmernem ognju 25-30 minut, oziroma dokler krompir ni kuhan.
  8. Nato iz lonca vzamemo nekaj koščkov kuhanega krompirja in ga pretlačimo v pire.
  9. Krompirjev pire dodamo nazaj v lonec skupaj z narezanimi kranjskimi klobasami ter kuhamo še 5 minut.
Krompirjeva juha s klobaso in ohrovtom

Nasveti:

Juho lahko enostavno pripravimo tudi v vegetarijanski različici. Kranjske klobase nadomestimo z vegetarijanskimi in uporabimo zelenjavno jušno osnovo.

Namesto ohrovta se v tej juhi dobro obnese tudi zelje.

Poskusite tudi joto ali juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi