Domač rižev narastek te takoj popelje nazaj v otroštvo. Priljubljena sladica je izredno preprosta za pripraviti in s svojim okusom nas težko razočara.

Domač rižev narastek je sladica, ki si jo zapišemo v beležnico receptov in jo z leti dopolnjujemo z različnimi kombinacijami, ki dvignjejo preprost domač rižev narastek na višji nivo. Tu imamo zapisano odlično in okusno osnovo, ki jo lahko nadgradimo z dodatkom svežega ali suhega sadja, z različnimi začimbami in tudi s čokolado.

Količina: 8 porcij / Čas priprave: 60 minut/ Zahtevnost: 1 od 5 

 

Sestavine za rižev narastek:

  • 1 liter mleka
  • 250 g riža arborio
  • 1 dl sladke smetane
  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • žlička limonine lupinice
  • žlica vanilijevega ekstrakta
  • ščep soli

Priprava:

  1. V loncu zlijemo mleko in sladko smetano. Dodamo sol in zavremo.
  2. Riž operemo in ga skuhamo v osoljenem mleku, med kuhanjem ga nekajkrat premešamo. Riž kuhamo 15-20 minut.
  3. Vmes ločimo jajca na rumenjake in beljake.
  4. Rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto stepamo.
  5. Nato stepamo beljake v čvrst sneg.
  6. V skuhan in rahlo ohlajen riž primešamo stepene rumenjake.
  7. Sedaj dodamo limonino lupinico in vanilijo ter premešamo.
  8. Na koncu nežno vmešamo stepene beljake.
  9. Pripravimo si pekač dimenzij 20 x 30 cm in ga namažemo z maslom. Nato vanj vlijemo mešanico riža.
  10. Pečico segrejemo na 180 °C in prestavimo pekač v pečico. Narastek pečemo 30-35 minut.
  11. Pečen narastek posujemo z mletim sladkorjem.

Nasvet:

Za narastek lahko uporabiš okroglozrnati riž, arborio ali pa kupiš namenski riž za narastek.

Bodimo pogumni pri uporabi začimb. Dodatek kardamoma z višnjami je super kombinacija ali pa limonina lupinica z ingverjem.

Poskusi še zavitek z rižem, tuno in zelenjavo in mangovo chia zloženko.

Dober tek!