Domač rižev narastek
Domač rižev narastek te takoj popelje nazaj v otroštvo. Priljubljena sladica je izredno preprosta za pripraviti in s svojim okusom nas težko razočara.
Domač rižev narastek je sladica, ki si jo zapišemo v beležnico receptov in jo z leti dopolnjujemo z različnimi kombinacijami, ki dvignjejo preprost domač rižev narastek na višji nivo. Tu imamo zapisano odlično in okusno osnovo, ki jo lahko nadgradimo z dodatkom svežega ali suhega sadja, z različnimi začimbami in tudi s čokolado.
Količina: 8 porcij / Čas priprave: 60 minut/ Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za rižev narastek:
- 1 liter mleka
- 250 g riža arborio
- 1 dl sladke smetane
- 4 jajca
- 100 g sladkorja
- žlička limonine lupinice
- žlica vanilijevega ekstrakta
- ščep soli
Priprava:
- V loncu zlijemo mleko in sladko smetano. Dodamo sol in zavremo.
- Riž operemo in ga skuhamo v osoljenem mleku, med kuhanjem ga nekajkrat premešamo. Riž kuhamo 15-20 minut.
- Vmes ločimo jajca na rumenjake in beljake.
- Rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto stepamo.
- Nato stepamo beljake v čvrst sneg.
- V skuhan in rahlo ohlajen riž primešamo stepene rumenjake.
- Sedaj dodamo limonino lupinico in vanilijo ter premešamo.
- Na koncu nežno vmešamo stepene beljake.
- Pripravimo si pekač dimenzij 20 x 30 cm in ga namažemo z maslom. Nato vanj vlijemo mešanico riža.
- Pečico segrejemo na 180 °C in prestavimo pekač v pečico. Narastek pečemo 30-35 minut.
- Pečen narastek posujemo z mletim sladkorjem.
Nasvet:
Za narastek lahko uporabiš okroglozrnati riž, arborio ali pa kupiš namenski riž za narastek.
Bodimo pogumni pri uporabi začimb. Dodatek kardamoma z višnjami je super kombinacija ali pa limonina lupinica z ingverjem.
Poskusi še zavitek z rižem, tuno in zelenjavo in mangovo chia zloženko.
Dober tek!