Sezamove ploščice z medom

Sezamove ploščice z medom

Sezamove ploščice z medom lahko pripravimo samo z dvema sestavinama. Potrebujemo le sezamova semena in med. Tako preprosto je in v roku pol ure se bomo že sladkali s tem zdravim prigrizkom.

Sezamove ploščice z medom

Sezamove ploščice z medom so odlične za hiter prigrizek med rekreacijo, pohodi ali kolesarjenjem. Pripravimo jih lahko na zalogo in si tako zagotovimo zdrav in hiter obrok kadar in kjerkoli.

Za pripravo tega recepta sem uporabil sezamova semena Natura.

Čas priprave: 30 minut / Količina: 14 ploščic / Zahtevnost: 1 od 5 

Sezamove ploščice z medom

Sestavine za sezamove ploščice z medom:

  • 200 g sezama
  • 200 g medu

Postopek:

  1. Sezamova semena sprva popražimo v ponvi. Pražimo jih toliko časa, da se rahlo obarvajo in pazimo, da se ne prismodijo.
  2. Semena zdaj odstranimo iz ponve in postavimo na stran.
  3. V ponev zdaj dodamo med in ga segrejemo do 121 °C. Če nimamo termometra segrevamo na srednjem do višje-srednjem ognju približno pet minut. Med se bo med segrevanjem rahlo penil, kar je povsem normalno.
  4. K medu primešamo pražena sezamova semena. Ogenj zmanjšamo in kuhamo še 3 minute. Vmes vseskozi mešamo.
  5. Pripravimo pladenj, obložen s papirjem za peko in nanj razporedimo maso za sezamove ploščice. Maso enakomerno razmažemo na debelino približno 3 milimetre. Pomagamo si lahko še z drugim listom papirja za peko in sezamove ploščice povaljamo vmes.
  6. Ploščice zdaj prestavimo na stran in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Hranimo jih v neprodušni posodi. Ker se ploščice med seboj hitro zlepijo, priporočam, da med vsako dodamo manjši košček papirja za peko.
Sezamove ploščice z medom

Nasveti:

Za ta recept sem uporabil hojev med. Priporočam, da ploščice pripravimo z medom, ki je bolj blagega okusa. Sezamova semena s svojim okusom ploščice prevesijo na bolj grenko stran in med, kot je recimo kostanjev ali gozdni bodo še dodatno pripomogli k temu.

Poleg sezamovih semen lahko uporabimo sončnična in bučna semena. Tudi oreščki se dobro obnesejo v teh ploščicah. Osebno jih imam rad z mandlji. Ploščicam lahko dodamo tudi cimet, vanilijo in podobne začimbe.

Poskusite tudi skutino torto z breskvami in presno granolo s cimetom in vanilijo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi