Twix rezine

Twix rezine

Twix rezine pripravljene doma so prav pregrešno dobre. Debela plast maslenega keksa in ravno prav mehka karamela prelita s temno čokolado, je top kombinacija ob kateri si poližemo vse prste. Lahko bi jim rekli tudi miljonarjeve rezine, ki po svetu veljajo za priljubljeno klasično sladico.

Twix rezine

Twix rezine zahtevajo za pripravo kar nekaj časa, vendar večinoma čakamo, da se ohladi testo in karamela. Brez skrbi, vaš trud bo poplačan, ko boste zagrizli vanje ali pa z njimi pocrkljali svoje bližnje.

Količina: 28 kosov / Čas priprave: 1 ura aktivnega dela+ 3 ure hlajenja / Zahtevnost: 4 od 5

Sestavine za masleno testo:

 • 125 g masla sobne temperature
 • 185 g navadne moke
 • 60 g fino mletega sladkorja

Sestavine za slano karamelo:

 • 95 ml sladke smetane
 • ½ žličke vanilijevega ekstrakta
 • 190 g  fino mletega sladkorja
 • 30 g glukoze (lahko nadomestimo z dodatnih 30 g sladkorja ali 30 g medu)
 • 130 g masla sobne temperature
 • 1 ¼  žličke soli
 • 150 g temne čokolade
Twix rezine

Priprava maslene piškotne osnove:

 1. V skledo mešalnika stresemo presejano moko, dodamo maslo narezano na kocke in sladkor.
 2. Zmešamo vse sestavine z lopatastim nastavkom. Tekstura bo drobtinasta, zato jo na rahlo pomokani površini na hitro pregnetemo do gladke teksture.
 3. Pripravimo pekač dimenzije 30 x 18 cm in ga obložimo s papirjem za peko.
 4. Testo prestavimo v pekač in ga enakomerno razporedimo po površini pekača. Pomagamo si z valjčkom za testo, z rokami ali s hrbtno stranjo žlice.
 5. Razvaljano testo zgladimo in ga prestavimo v hladilnik za vsaj eno uro.
 6. Pečico segrejemo na 160° C in pečemo piškotno osnovo 20-25 minut. Piškotno testo vzamemo iz pečice, ko dobi svetlo zlato barvo.

Priprava slane karamele in sestavljanje twix rezine:

 1. Začnemo s segrevanjem sladke smetane, ki ji dodamo vanilijev ekstrakt. Smetano segrejemo tik do vretja in jo pustimo ob strani.
 2. Uporabimo kuhalno posodo ali ponev z debelim dnom, ki je dobro očiščena. Posodo segrejemo nato dodamo ⅓ sladkorja in glukozo/med.
 3. Sladkor topimo počasi na zmernem ognju. Ponavadi se med kuhanjem ustvarijo vroče točke, kjer se sladkor topi hitreje. To preprečimo tako, da sladkor mešamo v intervalih z nagibanjem posode ali z lopatko.
 4. Ko se sladkor v celoti raztopi dodamo preostali ⅔ sladkorja. Kuhamo okoli 10-15 minut.
 5. Takrat, ko se ves sladkor raztopi in začenja dobivati bogato karamelno barvo, začnemo postopoma prilivati toplo smetano. Med vlivanjem smetane karamelo neprestano mešamo.
 6. Ko je vmešana vsa smetana in je karamela lepo povezana, jo odstavimo z ognja ter ji postopoma dodajamo na kocke narezano maslo.
 7. Po vsaki dodani kocki masla karamelo dobro premešamo, da se lepo poveže.
 8. Nato še toplo karamelo prelijemo čez piškotno plast.
 9. Pladenj pokrijemo s folijo za živila in ga prestavimo v hladilnik ali v hladnejši prostor, kjer naj odstoji 2 uri ali čez noč, če imamo potrpljenje.
 10. Če imamo pladenj v hladilniku, ga pred čokoladnim prelivom vzamemo ven, da se segreje na sobno temperaturo.
 11. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo temperiramo. S temperirano čokolado prelijemo twix rezine. Pladenj pustimo na pultu, da se čokolada strdi.
 12. Ko je čokolada čvrsta, prestavimo twix rezine na hladno za 30 minut.
 13. Ohlajene twix rezine s toplim in ostrim nožem narežemo na palčke, dimenzije 2 x 9 cm.
 14. Twix rezine hranimo na hladnem v zaprti posodi. Tako jih lahko hranimo kar dva tedna.
Twix rezine

Nasveti:

Brez skrbi, če nam ne uspe temperirati čokolade. Twix rezine bodo vseeno noro okusne. Pazimo le, da jih ne pustimo predolgo na toplem, saj se nam bo čokolada med prsti topila.

Če smo spretni s temperiranjem čokolade, lahko rezine narežemo takoj, ko se karamela ohladi in strdi. Rezine režemo s toplim in rahlo vlažnim nožem. Nato posamezne rezine v celoti potopimo v stopljeno temperirano čokolado in jih prestavimo na mrežo, kjer jih odcedimo ter počakamo, da čokolada zatrdi.

Glukozo lahko kupimo v trgovinah za slaščičarske pripomočke (Žito). Če je nimamo jo lahko nadomestimo z enako količino sladkorja. Glukoza da karameli več elastičnosti in preprečuje kristalizacijo sladkorja.

Poskusi še presni bounty in mini mousse češnje s čokolado.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi