Tigraste bombetke

Tigraste bombetke so preveč privlačne na pogled, da bi jih spregledali. Kljub lepoti nam ponudijo kopico kontrastov v teksturi in okusu. Mehka, gladka in slajša sredica se odlično poda h grobi, hrustljavi in začinjeni skorjici.

Tigraste bombetke izhajajo iz Nizozemske, izjemno pribljubljene pa so v San Franciscu. S svojo mehko sredico in hrustljavo skorjico so idelane za pripravo bogatih sendvičev. Namesto bombet  lahko oblikujemo tudi hlebec kruha, ki bo imel enako čudovit vzorec in teksturo. Njihova priprava je enostavna, rezultat pa hrustljavo okusen.

Količina: 8 bombetk / Čas priprave: 2 uri 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 400 g navadne moke
  • 80 g polnozrnate moke
  • 8 g soli
  • 100 ml tople vode
  • 240 ml toplega  mleka
  • 15 g stopljenega masla
  • 1 zavitek suhega kvasa (7 g)
  • 15 g sladkorja

Sestavine za hrustljavi premaz:

  • 110 g riževe moke
  • 1 zavitek suhega kvasa (7 g)
  • 15 g sladkorja
  • 4 g soli
  • 1 žlica olivnega ali bučnega olja
  • 110 ml tople vode
Tigraste bombetke

Priprava testa:

  1. V skodelici zmešamo toplo vodo in mleko (40°C-43°C), stopljeno maslo, sladkor in kvas. Premešamo in pustimo ob strani dobrih 5 minut.
  2. V skledo mešalnika stresemo presejano navadno moko, polnozrnato moko in sol. Premešamo.
  3. K moki prilijemo mokre sestavine in zamesimo testo. Gnetemo s kljukastim nastavkom, na srednji hitrosti, dobrih 5 minut. Pripravljeno testo mora biti gladko in med mešanje mora odstopati od sklede mešalnika.
  4.  Zagneteno testo oblikujemo v gladko kroglo in ga prestavimo v naoljeno posodo za vzhajanje.
  5. Testo pustimo vzhajati 1 uro, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  6. Vzhajano testo na rahlo pomokani površini razdelimo na 8 enakih delov (105 g ) in iz njih oblikujemo gladke kroglice/bombetke. S prsti vlečemo testo navznoter, nato jih v krožnih gibih med prsti valjamo po delovni površini.
  7. Oblikovane bombetke prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko in jih prekrijemo z vlažno bombažno krpo.
  8. Bombetke pustimo vzhajati 30 minut.

Priprava hrustljavega premaza:

  1. Medtem, ko bombetke vzhajajo pripravimo premaz.
  2. V skledi sprva zmešamo riževo moko, kvas, sladkor in sol.
  3. K topli vodi (40°C-43°C) primešamo olivno olje.
  4. Nato postopoma dodajamo vodo k suhim sestavinam. Mešamo z žlico ali metlico. Dobiti moramo gladko pasto, ki je gosta a še vedno dovolj tekoča, da jo lepo razmažemo.
  5. Premaz pustimo počivati 20 minut.

Priprava tigrastih bombetk:

  1. Vzhajane bombetke premažemo s premazom. Mažemo z žličko ali s čopičem.
  2. Premazane bombetke pustimo vzhajati še 20 minut.
  3. Vmes segrejemo pečico na 200°C in na dno pečice postavimo pladenj, v katerega pred peko vlijemo 2 dcl vrele vode.
  4. Bombetke pečemo 20 -25 minut.

Nasveti:

V originalnem receptu v hrustljavi premaz dodajo sezamovo olje, ki da prav poseben okus. Jaz priporočam uporabo bučnega olja ali aromatizirano olivno olje.

Riževo moko je možno dobiti v vseh bolje založenih trgovinah na oddelkih z zdravo ali azijsko prehrano.

Poskusi še kruh brez moke (LCHF in vegan) in ajdove kruhke.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi