Ta kruh ti bo spremenil življenje. Je popolnoma brez moke, vsebuje ogromno vlaknin, semen in oreščkov, poleg vsega pa je še neverjetno slasten. Postrezi ga z avokadom ali humusom in si privošči kos kruha brez greha.

Sestavine za en večji hlebec:

  • 290 g sončničnih semen
  • 200 g lešnikov
  • 300 g ovsenih otrobov (ali kosmičev)
  • 140 g mletih lanenih semen
  • 6 žlic indijskega trpotca (psylium – deluje kot vezivo, uporabiš lahko tudi glukomanan v prahu)
  • 4 žlice chia semen
  • 2 žlički soli
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • 6 žlic stopljenega kokosovega olja
  • 700 ml mlačne vode

Potrebuješ še 18-20 cm okrogli pekač, če želiš pa ga lahko oblikuješ v hlebček ali štruco in pečeš brez pekača.

Priprava:

  1. lešnike in sončnična semena prepraži v ponvi ali v pečici, za praženje ne dodajaj olja
  2. v večji skledi zmešaj ovsene kosmiče, lanena semena, chia semena, sol in indijski trpotec
  3. dodaj še pražena semena in lešnike in premešaj
  4. mlačno vodo, stopljeno kokosovo olje in agavo premešaj in prelij čez mešanico za kruh
  5. dobro premešaj, nastala bo precej gosta masa, ki jo lahko oblikuješ v hlebec ali daš v naoljen pekač
  6. kruh nato zavij v plastično folijo in pusti počivati 2 uri v hladilniku
  7. nato ga peci približno 60 minut pri 180 °C, če ga pečeš v pekaču, ga nekje na sredini odstrani iz pekača in ga speci do konca
  8. kruh je pečen, ko začutiš malce tršo skorjico
  9. počakaj, da se ohladi in postrezi

Dober tek!