Rdeči riž iz pečice v enem loncu

Rdeči riž iz pečice v enem loncu

Rdeči riž iz pečice v enem loncu je fantastična glavna jed ali praznična priloga. Ima bogat okus rdeče paprike in paradižnika, riž ohrani čvrstost in celotna jed je slastno sočna in kremna. Za čudovito popestritev poskrbijo mini mocareline kroglice in lističi sveže bazilike.

Rdeči riž iz pečice v enem loncu

Rdeči riž iz pečice v enem loncu pripravimo ekspresno hitro in vse kar potrebujemo za optimalno pripravo je ognjevarna ponev ali lonec, ki lahko odide s štedilnika v pečico. Da je priprava še hitrejša za sesekljanje zelenjave uporabimo multipraktik.

Recept je nastal v sodelovanju z Reiss Slovenija.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 1 večja rdeča čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 podolgovati papriki (kapija)
  • 2 manjša korenja
  • 50 g suhih paradižnikov
  • 4 žlice olivnega olja
  • 250 g riža Sant’andrea
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 340 g odcejenega belega fižola iz konzerve
  • 1 žlica sladke paprike
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • ¼ žličke soli oziroma po okusu
  • 125 g mini mocarel

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 220 °C.
  2. V multipraktik damo na četrtine narezano čebulo, stroke česna, suhe paradižnike, na večje kose narezano papriko in korenje.
  3. Sesekljamo toliko časa, da dobimo fino mleto zelenjavo. 
  4. V večjo (ognjevarno) ponev nalijemo olivno olje in ga segrejemo.
  5. Dodamo sesekljano zelenjavo in jo pražimo na zmernem ognju dobrih 10 minut. Med praženjem zelenjavo večkrat premešamo.
  6. Dodamo riž in paradižnikov koncentrat. Premešamo in pražimo dobro minuto.
  7. Dodamo beli fižol, sladko papriko in prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Premešamo in pri zmernem ognju zavremo. Dodamo še ¼ žličke soli ali po okusu.
  8. Riž kuhamo 5 minut nato ga prestavimo v ogreto pečico na 220 °C.
  9. Riž pečemo 20-22 minut, na sredini brez ventilacije. Če se nam med peko delajo vroče točke, riž občasno premešamo.
  10. Ko je riž pečen vanj potisnemo mini mocarele v obliki kroga in dodamo lističe sveže bazilike, da dobimo simpatičen venček.
  11. Jed postrežemo takoj.

Nasveti:

Zmleto zelenjavo lahko pripravimo tudi za druge jedi, saj bo dodala veliko okusa in globine. Zelenjavo hranimo v zaprti posodi in v hladilniku.

Za jed lahko uporabimo poljubno jušno osnovo, če imamo na voljo domačo, jo seveda uporabimo.

Jed je v osnovi vegetarijanska, vendar jo lahko naredimo tudi vegansko, če se odrečemo mocareli.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi