Ajdova pita z jabolki in skuto

Ajdova pita z jabolki in skuto

Ajdova pita z jabolki in skuto je slastna sladica, kjer sem za osnovo uporabil ajdove žgance. Ravno prav sladka, s sočnim in kremnim nadevom se z njo lahko sladkamo prav vsak dan.

Ajdova pita z jabolki in skuto

Ajdova pita z jabolki in skuto je nastala z idejo, da se lahko ajdove žgance uporabi za marsikatero jed tudi za sladice. Ajda ima bogat in močan okus, ki ga z jabolki in skuto osvežimo in naredimo lahkotnejšega. V ajdovem testu najdemo tudi lešnike in cimet, ki poskrbijo za pravo harmonijo okusov.

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na kos) 
Energetska vrednost310 kcal
Beljakovine10 g
Ogljikovi hidrati51 g
Maščobe8 g

Sestavine za ajdovo testo:

  • 100 g ajdovih žgancev
  • 300 ml mleka
  • 50 g lešnikov
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 1 žlička cimeta

Sestavine za jabolčni nadev:

  • 300 g olupljenih jabolk
  • 100 g želirnega sladkorja 2.:1
  • 1 žlica limoninega soka

Sestavine za skutin nadev:

  • 360 g pasirane skute
  • 2 jajci
  • 110 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlička limonine lupinice

Priprava ajdovega testa:

  1. Pripravimo okrogli pekač premera 20 cm in ga podložimo s papirjem za peko.
  2. V lonec vlijemo 300 ml mleka, dodamo vanilijev sladkor, sladkor, sol in cimet. Dobro premešamo in zavremo.
  3. Dodamo 100 g ajdovih žgancev in kuhamo na nizkem ognju še 2 minuti. Vmes neprestano mešamo.
  4. Odstavimo ter primešamo še 50 g lešnikov.
  5. Testo prestavimo v pripravljen pekač in ga enakomerno zgladimo.

Priprava jabolčnega nadeva:

  1. Olupljena jabolka naribamo in jih prestavimo v lonec.
  2. Dodamo 100 g želirnega sladkorja in 1 žlico limoninega soka.
  3. Premešamo in na srednjem ognju kuhljamo 10-15 minut.
  4. Kuhana jabolka prestavimo v plitvo in široko posodo, ter jih prestavimo v hladilnik, da se čim hitreje ohladijo.
  5. Ohlajena jabolka prestavimo v pekač in z njimi prekrijemo plast ajdovega testa, le 1 cm od roba testa pustimo brez jabolčnega nadeva.

Priprava skutinega nadeva:

  1. V večjo mešalno skledo dodamo 2 jajci, 110 g sladkorja, 1 žličko vanilijevega ekstrakta in žličko limonine lupinice. Stepamo z ročnim mešalnikom toliko časa, da se poveča  volumen in posvetli barva mase.
  2. Dodamo še 360 g pasirane skute, zmešamo do gladke mase.
  3. Skutin nadev vlijemo v pekač čez jabolčni nadev.
  4. Sestavljeno pito prestavimo v pečico segreto na 200 ° C.
  5. Pito pečemo 40-45 minut.
  6. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo v pekaču popolnoma ohladimo preden jo vzamemo ven.
  7. Pred postrežbo jo lahko potresemo s sladkorjem v prahu in mandljevimi lističi.
Ajdova pita z jabolki in skuto

Nasveti:

Pita se na hladnem obdrži 2 dni.

Poskusi še ajdovo kašo z jurčki in hrustljavo jabolčno pito.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi