Ajdova pita z jabolki in skuto
Ajdova pita z jabolki in skuto je slastna sladica, kjer sem za osnovo uporabil ajdove žgance. Ravno prav sladka, s sočnim in kremnim nadevom se z njo lahko sladkamo prav vsak dan.

Ajdova pita z jabolki in skuto je nastala z idejo, da se lahko ajdove žgance uporabi za marsikatero jed tudi za sladice. Ajda ima bogat in močan okus, ki ga z jabolki in skuto osvežimo in naredimo lahkotnejšega. V ajdovem testu najdemo tudi lešnike in cimet, ki poskrbijo za pravo harmonijo okusov.
Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 310 kcal |
Beljakovine | 10 g |
Ogljikovi hidrati | 51 g |
Maščobe | 8 g |
Sestavine za ajdovo testo:
- 100 g ajdovih žgancev
- 300 ml mleka
- 50 g lešnikov
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 2 žlici sladkorja
- ½ žličke soli
- 1 žlička cimeta
Sestavine za jabolčni nadev:
- 300 g olupljenih jabolk
- 100 g želirnega sladkorja 2.:1
- 1 žlica limoninega soka
Sestavine za skutin nadev:
- 360 g pasirane skute
- 2 jajci
- 110 g sladkorja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička limonine lupinice
Priprava ajdovega testa:
- Pripravimo okrogli pekač premera 20 cm in ga podložimo s papirjem za peko.
- V lonec vlijemo 300 ml mleka, dodamo vanilijev sladkor, sladkor, sol in cimet. Dobro premešamo in zavremo.
- Dodamo 100 g ajdovih žgancev in kuhamo na nizkem ognju še 2 minuti. Vmes neprestano mešamo.
- Odstavimo ter primešamo še 50 g lešnikov.
- Testo prestavimo v pripravljen pekač in ga enakomerno zgladimo.
Priprava jabolčnega nadeva:
- Olupljena jabolka naribamo in jih prestavimo v lonec.
- Dodamo 100 g želirnega sladkorja in 1 žlico limoninega soka.
- Premešamo in na srednjem ognju kuhljamo 10-15 minut.
- Kuhana jabolka prestavimo v plitvo in široko posodo, ter jih prestavimo v hladilnik, da se čim hitreje ohladijo.
- Ohlajena jabolka prestavimo v pekač in z njimi prekrijemo plast ajdovega testa, le 1 cm od roba testa pustimo brez jabolčnega nadeva.
Priprava skutinega nadeva:
- V večjo mešalno skledo dodamo 2 jajci, 110 g sladkorja, 1 žličko vanilijevega ekstrakta in žličko limonine lupinice. Stepamo z ročnim mešalnikom toliko časa, da se poveča volumen in posvetli barva mase.
- Dodamo še 360 g pasirane skute, zmešamo do gladke mase.
- Skutin nadev vlijemo v pekač čez jabolčni nadev.
- Sestavljeno pito prestavimo v pečico segreto na 200 ° C.
- Pito pečemo 40-45 minut.
- Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo v pekaču popolnoma ohladimo preden jo vzamemo ven.
- Pred postrežbo jo lahko potresemo s sladkorjem v prahu in mandljevimi lističi.

Nasveti:
Pita se na hladnem obdrži 2 dni.
Poskusi še ajdovo kašo z jurčki in hrustljavo jabolčno pito.
Dober tek!