Ajdova kaša z jurčki
Ajdova kaša z jurčki je praznik jeseni. Namesto jurčkov lahko uporabiš tudi druge gobe. Ajda je bogat vir beljakovin in ne vsebuje glutena.
Ajdova kaša z jurčki. Klasična jesenska pojedina, polna bogatih okusov. Vsakič, ko imam pri roki jurčke skoraj zagotovo pade ta recept. Mljask!
Količina: 4 osebe / Čas priprave: 40 min / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za jadovo kašo z jurčki:
- 300 g svežih jurčkov
- 200 g ajdove kaše
- 1 čebula
- 1 korenček
- 50 g masla
- 1,5 dl smetane za kuhanje
- 1 strok česna
- Vejica timijana
- Svež peteršilj
- Sol in poper
Priprava:
- Ajdovo kašo operemo pod tekočo vodo
- Zavremo liter vode in posolimo
- V vrelo vodo dodamo ajdovo kašo, počakamo, da zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo nekje 15 minut
- Čebulo drobno nasekljamo in pražimo na maslu, da postekleni
- Dodamo na manjše kocke narezano korenje in pražimo še nekaj minut
- Vmes narežemo jurčke in drobno nasekljamo česem
- Jurčke in česen dodamo k korenju in čebuli in počasi pražimo
- Ajdovo kašo odcedimo, v ponev vlijemo smetano za kuhanje, dodamo še kašo, sol in poper in premešamo
- Vse skupaj segrejemo do vretja in odstavimo
- Okrasimo še z narezanim peteršiljem in postrežemo
Nasveti:
Gobe najlažje očistimo tako, da jih obrišemo s papirnato brisačko. Gobice lahko na hitro speremo tudi pod tekočo vodo.
Pomembno je tudi, da gobe pripravljamo pri višji temperaturi. Tako bo voda hitro izhlapela in nastala bo rjava skorjica, v sredini pa bodo gobe obdržale več okusa.
Poskusite tudi krompirjevo tortiljo s čebulo in presne pizza krekerje.
Dober tek!