Ajdova kaša z jurčki je praznik jeseni. Namesto jurčkov lahko uporabiš tudi druge gobe. Ajda je bogat vir beljakovin in ne vsebuje glutena.

Ajdova kaša z jurčki. Klasična jesenska pojedina, polna bogatih okusov. Vsakič, ko imam pri roki jurčke skoraj zagotovo pade ta recept. Mljask!

Količina: 4 osebe /  Čas priprave: 40 min / Zahtevnost: 2 od 5

Ajdova kaša z jurčki

 

Sestavine za jadovo kašo z jurčki:

  • 300 g svežih jurčkov
  • 200 g ajdove kaše
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 50 g masla
  • 1,5 dl smetane za kuhanje
  • 1 strok česna
  • Vejica timijana
  • Svež peteršilj
  • Sol in poper

Priprava:

  1. Ajdovo kašo operemo pod tekočo vodo
  2. Zavremo liter vode in posolimo
  3. V vrelo vodo dodamo ajdovo kašo, počakamo, da zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo nekje 15 minut
  4. Čebulo drobno nasekljamo in pražimo na maslu, da postekleni
  5. Dodamo na manjše kocke narezano korenje in pražimo še nekaj minut
  6. Vmes narežemo jurčke in drobno nasekljamo česem
  7. Jurčke in česen dodamo k korenju in čebuli in počasi pražimo
  8. Ajdovo kašo odcedimo, v ponev vlijemo smetano za kuhanje, dodamo še kašo, sol in poper in premešamo
  9. Vse skupaj segrejemo do vretja in odstavimo
  10. Okrasimo še z narezanim peteršiljem in postrežemo

Nasveti:

Gobe najlažje očistimo tako, da jih obrišemo s papirnato brisačko. Izogibamo se pranju pod tekočo vodo, saj bodo gobe med čiščenjem vsrkale precej vode.

Pomembno je tudi, da gobe pripravljamo pri višji temperaturi. Tako bo voda hitro izhlapela in nastala bo rjava skorjica, v sredini pa bodo gobe obdržale več okusa.

Poskusite tudi krompirjevo tortiljo s čebulo in presne pizza krekerje.

Dober tek!