Ohrovtova solata s proteinskimi polpeti nas fino nasiti in navduši s pisanimi okusi in teksturami. Vsebuje veliko hrustljavega ohrovta, pikantno vloženo rdečo papriko, sladko korenje in božanski preliv s peteršiljem in tahinijem.

Ohrovtova solata s proteinskimi polpeti je hitro pripravljen obrok, ki vključuje vse kar potrebujemo tekom dneva.  Peteršiljev preliv enostavno pripravimo v blenderju, je vsestransko uporaben in ga brez težav vključimo v marsikatero solato. V solato sem vključil proteinske polpete, ki so res odličnega okusa, imajo hrustljavo skorjico poleg tega so pripravljeni v trenutku. Z njimi dobimo zadostno količino beljakovin za cel dan v enem slastnem vegetarijanskem obroku.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 25 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo)
Energetska vrednost  792 kcal
Beljakovine  24 g
Ogljikovi hidrati  48 g
Maščobe  50 g

 

Sestavine za solato:

  • 6 proteinskih polpetov Žito
  • 250 g svetlo zelenega ohrovta
  • 100 korenja
  • 200 g vložene rdeče paprike
  • 3 žlice sončničnih semen

Sestavine za solatni preliv:

  • 20 g svežega peteršilja
  • 1 strok česna
  • 70 ml olivnega olja
  • 70 ml limetinega soka
  • 2 žlici tahinija
  • 1 ½ žlice agavinega sirupa
  • ¼  žličke mlete kumine
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke čilijevih kosmičev

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  2. Na pekač položimo 6 proteinskih polpetov in jih prestavimo v ogreto pečico. Pečemo jih 12-14 minut. Med peko jih ni potrebno obračati.
  3. Zeleni ohrovt natrgamo na grižljaj velike kose in ga premečkamo s ½ žličke soli, da ga zmehčamo.
  4. Korenje z lupilcem narežemo na tanke trakove.
  5. Vloženo papriko narežemo na manjše trakove.
  6. Pripravljeno zelenjavo prestavimo v solatno skledo.
  7. Sedaj v blender dodamo vse sestavine za preliv in jih zmiksamo do gladke in tekoče teksture. Preliv poskusimo in po želji dodamo še nekaj soli ali čilija če imamo radi bolj pikantno solato.
  8. Solato prelijemo s prelivom in dobro premešamo.
  9. Nato segrejemo ponev in v njej na hitro prepražimo sončnična semena.
  10. Čez solato potresemo prepražena sončnična semena in poleg postrežemo popečene polpete.

Nasveti:

Namesto proteinskih polpetov lahko vključimo popečen tofu ali pečenega piščanca.

Solatni preliv lahko pripravimo v večji količini in preostanek shranimo v kozarček s pokrovom. V hladilniku se obdrži 4 dni.

Poskusi še solato s kvinojo in sladkim krompirjem ter solatni kvartet z algami.

Naj tekne!

 

Tvoja ocena šteje