Hrustljavi bananini muffini

Hrustljavi bananini muffini

Hrustljavi bananini muffini so resnično nekaj posebnega. Imajo izjemno sočno sredico, ki se obdrži kar nekaj dni, poleg tega imajo skorjico iz hrustljavega drobljenca, ki čudovito hrusta, ko zagrizemo vanj. Muffini so brez glutena in vsebujejo koščke orehov, ki dodajo prijetno svežino.

Hrustljavi bananini muffini

Hrustljavi bananini muffini se lahko hitro preobrazijo v jabolčne ali hruškine muffine. Banano zamenjamo z naribanim jabolkom ali hruško, po želji lahko vključimo še jagodičevje. Ti čudoviti kolački nam pomagajo porabiti ostanke preveč zrelega sadja in hkrati poskrbijo za slastno popoldansko sladico ali sladko malico. Odlično se obdržijo v zaprti posodi na hladnem, tudi do 4 dni.

Količina: 8-10 muffinov / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na muffin) 
Energetska vrednost 264 kcal
Beljakovine 5 g
Ogljikovi hidrati 22 g
Maščobe 19 g

Sestavine za drobljenec iz ovsenih kosmičev:

  • 80 g ovsenih kosmičev
  • 60 g mletih mandljev
  • 45 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 1 žlička tonke*/ cimeta / muškatnega oreščka
  • 100 g masla
  • 80 g sesekljanih orehov

Sestavine za bananine muffine:

  • 50 g masla
  • 80 g sladkorja
  • 1 veliko jajce
  • 1 banana (100 g)
  • 50 g grškega jogurta ali kisle smetane
  • ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 60 g fino mlete ovsene moke
  • 30 g mletih mandljev
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke cimeta
  • ¼ žličke tonke (opcijsko)
  • 60 g sesekljanih orehov

Priprava drobljenca iz ovsenih kosmičev:

  1. V večjo skledo dodamo ovsene kosmiče, mlete mandlje, sladkor, sol in tonko.
  2. Premešamo in prilijemo stopljeno ohlajeno maslo.
  3. Na koncu primešamo še nasekljane orehe.
  4. Drobljenec prestavimo na manjši pladenj, ki ga obložimo s papirjem za peko. Drobljenec zravnamo v tanjšo plast in ga prestavimo v zamrzovalnik za 30 minut, da zatrdi.
  5. Pripravili smo večjo količino drobljenca, kot ga bomo rabili za muffine. Polovico drobljeneca nadrobimo na manjše koščke, preostalo polovico shranimo v zamrzovalnik za drugo peko. No, če si želimo zelo bogate muffine lahko dodamo tudi celo količino drobljenca 🙂

Priprava bananinih muffinov:

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač za kolačke, ki ga obložimo s papirčki v katere bomo nadevali maso. S papirčki zapolimo 10 skodelic.
  2. 60 g ovsenih kosmičev zmešamo v mešalniku v fino moko.
  3. Maslo sobne temperature stepamo kremne teksture.
  4. Nato dodamo sladkor in stepamo 2-3 minute, da krema postane zračna in svetla.
  5. K masleni kremi dodamo jajce in stepamo, da se poveže v enotno maso.
  6. Sedaj dodamo pretlačeno banano, grški jogurt in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo.
  7. K mokrim sestavinam dodamo ovseno moko, mlete mandlje, sodo bikarbono, sol, cimet, tonko in sesekljane orehe. Premešamo.
  8. Vsako skodelico napolnimo do ¾ višine, nato dodamo polovico nadrobljenega drobljeneca. Preostalo polovico drobljenca zamrznemo za drugo peko. Če želimo ekstra bogate muffine porabimo cel drobljenec.
  9. Napolnjen model za kolačke prestavimo v ogreto pečico na srednjo polico in jih pečemo 20-25 minut. Pečenost muffinov preverimo z zabodom zobotrebca v sredino muffina, če pride ven čist je muffin pečen.
  10. Pečene muffine po 5 minutah prestavimo iz pekača na mrežo kjer jih pustimo, da se ohladijo.
Hrustljavi bananini muffini
Hrustljavi bananini muffini

Nasveti:

*Tonka ali mehiška vanilija je ploščat orešček, ki se ga nariba kot muškatni orešček. Ima zelo kompleksno aromo, ki jo sestavljajo vanilija, mandlji, kokos, črni koren, nageljnove žbice, … Namesto tonke lahko uporabino vanilijo, muškatni orešček, madljevo aromo ali cimet.

Če se želimo izogniti banani, lahko namesto nje dodamo 125 g naribanih jabolk ali hrušk. V muffine lahko vključimo tudi jagodičevje.

Za večjo količino muffinov podvojimo sestavine.

Drobljenec lahko porabimo tudi pri peki različnih peciv, kolačev in piškotov.

Poskusi še čokoladno lešnikove kolačke in marcipanove G-točke.

Naj tekne!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi