Pečen piščenec s cvetačo

Pečen piščenec s cvetačo

Pečen piščanec s cvetačo je izvrstna ideja za hitro in okusno kosilo. Sočna pečena piščančja bedra se krasno podajo k cvetači, papriki in korenju v kremni paradižnikovi omaki.

Pečen piščenec s cvetačo

Pečen piščanec s cvetačo je recept, ki nam poda odlično osnovo za pripravo hitrega kosila v neštetih kombinacijah. Za recept lahko uporabimo različne kose piščanca ali dugega mesa. Če se odločimo za kose brez kosti prilagodimo in zmanjšamo čas peke. Enako velja za izbor zelenjave. Gomoljna zelenjava bo potrebovala daljši čas peke kot preostala zelenjava. Priporočam, da za pripravo uporabite ognjevarno ponev, saj tako lahko celotno kosilo pripravimo le v eni posodi.

https://www.youtube.com/watch?v=8REVROV7pwc

Količine: 2 porciji / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 1007 kcal
Beljakovine42 g
Ogljikovi hidrati38 g
Maščobe86 g

Sestavine:

  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli in 1 žlička popra
  • 500 g piščančjih beder
  • 1 rjava čebula
  • 4 stroki česna
  • 3 cm velik kos svežega ingverja
  • 200-300 g očiščene cvetače
  • 1 rumeno korenje
  • 1 rdeča paprika
  • 1 čili ali feferon
  • ½  žličke kuminovih semen
  • ½ žličke cimeta
  • 1 žlička soli
  • 400 ml pelatov v koščkih
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • manjši šop svežega timijana

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 190 °C in pripravimo posodo/ pekač/ ponev, ki je primerna za štedilnik in pečico.
  2. V pekač vlijemo 2 žlici olja in ga segrejemo.
  3. Piščančja bedra začinimo s soljo in poprom ter jih prestavimo na vroče olje. Piščančja bedra pražimo 3-4 minute na vsaki strani. Ko dobijo hrustljavo skorjico, jih prestavimo na krožnik.
  4. Sedaj dodamo v pekač sesekljano čebulo in jo pražimo 3-4 minute.
  5. Nato dodamo sesekljan česen in ingver. Premešamo in pražimo 2-3 minute.
  6. Ko česen in ingver lepo zadišita, dodamo kumino v zrnju in cimet. Premešamo in pražimo kakašno minuto.
  7. Nato dodamo ne večje kose narezano rdečo papriko, rumeno korenje, cvetačo in drobno sesekljan čili/ feferon.
  8. Vse skupaj premešamo in pražimo 2-3 minuti, nato prilijemo pelate v koščkih in smetano za kuhanje.
  9. Dodamo še sol, dve vejici svežega timijana in premešamo.
  10. Sedaj na zelenjavo položimo piščančja bedra in celotni pekač prestavimo v ogreto pečico za 25 minut.
  11. Nato povišamo temperaturo na 230 °C, vklopimo žar z ventilacijo in pečemo še dobrih 5 minut.
  12. Jed postrežemo še toplo iz pečice.

Nasveti:

Jed lahko postrežemo samostojno ali pa vključimo prilogo kot je riž, krompir in kos kruha s katerim pomažemo okusno omako.

Piščačja bedra so bolj sočen kos mesa in so super izbira za peko v pečici.  Če se odločimo za piščančja prsa, lahko jed v celoti skuhamo na štedilniku.

Cvetača in korenje bosta po 30 minutah peke še malo na zob. Če imamo radi popolnoma mehko zelenjavo, jo lahko dlje časa pražimo preden jo zalijemo s paradižnikom in smetano. Lahko pa podaljšamo čas peke v pečici, takrat pazimo da ne izsušimo kose mesa.

Smetano za kuhanje lahko nadomestimo s kokosovim mlekom iz pločevinke. Kokosovo mleko doda prjetno sladkobo in kremnost, ki se zelo poda k uporabljenimi začimbam.

Namesto pelatov iz konzerve lahko uporabimo svež ali češnjev paradižnik, ki ga pokuhamo preden dodamo zelenjavo v pekač.

Poskusi še svinjsko pečenko in piknik burger.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi