Domača lečina enolončnica
Domača lečina enolončnica nas pogreje do kosti in kar poboža želodec. Hranljiva leča se skuha zelo hitro, zato je to kosilo pripravljeno en, dva, tri. Popolna jed na žlico za malce bolj hladne dni.
Domača lečina enolončnica se super znajde tudi v družbi prekajenega mesa ali klobase. Dodamo ji lahko tudi malce čilija in vse skupaj postrežemo kar s kosom svežega kruha. Najbolje je, da jo skuhamo za kakšen dan vnaprej in jo potem preprosto samo hitro pogrejemo.
Količina: 3-4 porcije / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine lečino enolončnico:
- 250 g rjave leče
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- manjši por
- 70 g gomolja zelene
- 0,6 dl sojine omake
- lovorjev list
- timijan
- svež peteršilj
- sol in poper
Priprava:
- Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Por očistimo, razpolovimo po dolgem in narežemo na tanke kolobarje.
- Korenje očistimo in ga narežemo na drobne kocke.
- V loncu segrejemo olje in na njem najprej prepražimo čebulo, nato dodamo česen in pražimo toliko časa, da zadiši.
- Dodamo por in ga malce popražimo.
- Dodamo še kocke korenja in ga prav tako malce popražimo.
- Sedaj dodamo dobro oprano lečo, timijan, lovorjev list in vse skupaj zalijemo z litrom vroče vode.
- Premešamo, pokrijemo in kuhamo na srednjem ognju približno 10-15 minut.
- Na koncu prilijemo še sojino omako in dodamo sol in poper po okusu.
- Lečino enolončnico postrežemo s sveže nasekljanim peteršiljem. Poleg pa se prileže še žlica kisle smetane.
Nasveti:
Rjava leča se dobro obnese v polpetih, enolončnicah in juhah. Pred kuhanjem jo moramo vedno obvezno dobro oprati.
Poleg rjave, poznamo še rdečo, zeleno, rumeno in črno lečo. Pri nas sta najbolj pogosti rjava in zelena. Dobra lastnost zelene leče je recimo ta, da pri kuhanju dobro ohrani obliko zrn, torej se ne razkuhajo. Ima pa tudi veliko količino beljakovin.
Poskusite tudi pečeno krompirjevo solato s pestom ali tortilje z zelenjavo kot prigrizek.
Dober tek!