Bombetke s kremnim sirom in česnom

Bombetke s kremnim sirom in česnom

Bombetke s kremnim sirom in česnom so sočne, mehke, puhaste, polne okusa in s hrustljavo skorjico. Sliši se skoraj preveč dobro, da bi bilo res, ampak zagotavljam vam, ko jih boste spekli prvič, bodo postale del vašega stalnega repertoarja peke.

Bombetke s kremnim sirom in česnom

Idealne so kot priloga na praznični mizi, lahko jih vzamemo s seboj na piknike ali pa kakšno zmažemo za malico poleg sklede solate.

Pri pripravi bombetk sem uporabil Fala instant suhi kvas. Dodal sem tudi kislo testo, ki doda prijetno aromo in vpliva tudi na teksturo bombetk. Slednjega lahko pri receptu tudi izpustite.

Količina: 8 bombetk / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za kvašeno testo:

  • 550 g bele moke tip 400
  • 2 žlički soli (6 g)
  • 40 g sladkorja
  • ½ zavoja kislega testa (15 g)
  • 2 žlički suhega kvasa (5 g)
  • 330 ml mlačne vode
  • 1 jajce L
  • 45 g masla sobne temperature
  • 1 jajce za premaz

Sestavine za kremni nadev:

  • 400 g kremnega sira
  • 2 žlici smetane ali mleka

Sestavine za česnov preliv:

  • 260 g stopljenega masla
  • 2 jajci L
  • 50 ml smetane
  • 30 g medu
  • 16 strokov česna, drobno sesekljanega
  • manjši šop svežega peteršilja

Priprava:

  1. V skledo mešalnika stresemo vse sestavine razen masla.
  2. Pričnemo mešati s kljukastim nastavkom in ko se pričnejo sestavine povezovati v testo dodamo na manjše kocke narezano maslo. Mešamo pri nižji hitrosti toliko časa, da se vse sestavine povežejo v enotno testo. 
  3. Nato dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo 8-10 minut. Končano testo mora med mešanjem odstopati od stranic mešalnika. Ima gladko in sijočo površino ter je rahlo lepljivo.
  4. Testo z naoljenimi rokami oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v naoljeno skledo za vzhajanje. Testo pokrijemo s folijo za živila in ga pustimo vzhajati na toplem 1-2 uri. Volumen testa se mora podvojiti.
  5. Vzhajano testo razdelimo na 8 enakih delov (125-130 g), ki jih oblikujemo v gladke kroglice. Odlagamo jih na pladenj pokrit z rahlo naoljenim papirjem za peko. Med bombetkami pustimo dovolj prostora za vzhajanje in peko. 
  6. Bombetke nežno premažemo z oljem in jih pokrijemo s folijo za živila. Pustimo jih vzhajati 60 minut.
  7. Pečico segrejemo na 200 °C.
  8. Bombetke tik pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih postavimo v ogreto pečico.
  9. Pečemo jih približno 15 minut na sredini brez ventilacije. Ko imajo notranjo temperaturo 90 °C in zlato rjavo skorjico so pečene.
  10. Bombetke ohladimo na sobno temperaturo preden jih postrežemo ali pripravimo končen recept.
  11. V skledi dobro premešamo kremni sir in smetano, da dobi mazljivo teksturo. Prestavimo ga v vrečko za brizganje z odprto konico premera 1 cm. 
  12. Bombetko zarežemo po sredini tako, da se še vedno drži skupaj. Nato naredimo zarez po levi in desni diagonali, da dobimo 6 krakov, ki se pri dnu držijo skupaj.
  13. Bombetko razpremo in med vsak krak in sredino nabrizgamo malo kremnega sira. 
  14. V skledo vlijemo stopljeno maslo, dodamo jajce, smetano, med, drobno sesekljane stroke česna in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo z metlico. Pazimo, da so vse sestavine podobne temperature, da masa ostane tekoča.
  15. Sedaj bombetke bogato prelijemo z masleno mešanico. Lahko jih potopimo v skledo ali pa prelivamo z žlico.
  16.  Bombetke vrnemo v ogreto pečico na 200 °C za 8-10 minut.
  17. Postrežemo še tople.

Nasveti:

Za dodatno hrustljavost lahko pred drugo peko bombetke potresemo s panko drobtinami.

Količino česna lahko povečamo ali zmanjšamo glede na okus.

Bombetke so tudi same po sebi super mehke in jih lahko brez dodatka česna in kremnega sira uporabite tudi v drugih receptih.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi