Rižev narastek. Ko se peče diši še daleč naokoli in je ena izmed najboljših sladic za crkljanje. Včasih je bil pri nas na mizi vsaj enkrat tedensko. Tokrat sem pripravil rižev narastek v kombinaciji jabolk in skute. Fino sočen, svež in slasten je. Poskusite.

Rižev narastek postrežemo z domačo marmelado, malinovim sirupom, sladoledom ali pa kompotom. V vsakem primeru pa se ga lotimo še toplega. Takrat bo imel res največ okusa.

Rižev narastek

Sestavine za rižev narastek:

  • 250 g riža
  • 1 liter mleka
  • 250 g skute
  • 4 jajca
  • 2 jabolki
  • 5 žlic sladkorja
  • Sol
  • Vanilija

Priprava riževega narastka:

  1. Riž skuhamo v osoljenem mleku, ga odstavimo, da se ohladi.
  2. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
  3. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem.
  4. Beljake stepemo v sneg.
  5. Jabolka olupimo in naribamo.
  6. Rižu vmešamo rumenjake, skuto, vanilijo in jabolka.
  7. Nato nežno vmešamo še stepene beljake.
  8. Prestavimo v namaščen pekač.
  9. Povrhu okrasimo z rezinami jabolk in damo v pečico pri 180 ° za 35-40 minut.
  10. Posipamo s sladkorjem v prahu ali prelijemo z medom ali sirupom.

Nasveti za pripravo riževega narastka:

Za narastek uporabimo okroglo ali pa srednjezrnati riž. Recimo Sant’ andrea ali pa Arborio.

Arborio recimo med kuhanjem izloči več škroba in s tem dobimo bolj kremno teksturo jedi. Zrna riža pa tudi fino vpijejo okuse in arome. Skratka super za naš narastek.

Po površini narastka lahko pred peko namažemo mešanico kisle smetane, jajca in cimeta. Tako dobimo fino zapečeno in okusno skorjico, ki da riževemu narastku značilen okus.

Pa dober tek!