Rižev narastek z jabolki in skuto
Rižev narastek z jabolki in skuto med peko diši daleč naokoli in je ena izmed najboljših sladic za crkljanje. Včasih je bil pri nas na mizi vsaj enkrat tedensko. Tokrat sem pripravil rižev narastek v kombinaciji jabolk in skute. Fino sočen, svež in slasten je. Poskusite.
Rižev narastek z jabolki in skuto se odlično znajde tudi s kepico dobrega vanilijevega sladoleda ali sveže stepeno smetano. Lotimo se ga še toplega, saj nas takrat nabolj razvaja s svojim okusom. Upam, da bo tale kombinacija opogumila bralce k pripravi različnih riževih narastkov.
Količina: 8 porcij / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za rižev narastek:
- 250 g riža
- 1 liter mleka
- 250 g skute
- 4 jajca
- 2 jabolki
- 5 žlic sladkorja
- Sol
- Vanilija
Priprava riževega narastka:
- Riž skuhamo v osoljenem mleku, ga odstavimo, da se ohladi.
- Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
- Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem.
- Beljake stepemo v sneg.
- Jabolka olupimo in naribamo.
- K rižu vmešamo rumenjake, skuto, vanilijo in jabolka.
- Nato nežno vmešamo še stepene beljake.
- Prestavimo v namaščen pekač.
- Povrhu okrasimo z rezinami jabolk in damo v pečico pri 180 ° za 35-40 minut.
- Posipamo s sladkorjem v prahu ali prelijemo z medom ali sirupom.
Nasveti za pripravo riževega narastka:
Za narastek uporabimo okroglo ali pa srednjezrnati riž. Recimo Sant’ andrea ali pa Arborio.
Arborio med kuhanjem izloči več škroba in s tem dobimo bolj kremno teksturo jedi. Zrna riža pa tudi fino vpijejo okuse in arome. Skratka super za naš narastek.
Po površini narastka lahko pred peko namažemo mešanico kisle smetane, jajca in cimeta. Tako dobimo fino zapečeno in okusno skorjico, ki da riževemu narastku značilen okus.
Poskusi še cesarski rižev puding in presni Bounty
Pa dober tek!