Ramsteak z gorčično omako

Ramsteak z gorčično omako je krasna mesna poslastica. Odlikujeta ga hitra priprava in resnično dober okus. Meso pripravimo do medium stopnje zapečenosti, ponev deglaziramo in flambiramo s konjakom, nakar na osnovi tega pripravimo aromatično gorčično omako.

Ramsteak z gorčično omako postrežemo skupaj s kuhanimi šparglji, pečenim krompirjem, brokolijem ali recimo rukolo.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 2x 300 g ramsteak
  • 30 g masla
  • žlica dijon gorčice
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 0,3 dl konjaka
  • Sol, poper in olje

Priprava:

  1. Meso dobro natremo s soljo, poprom in oljem. Pustimo ga zunaj toliko časa, da se segreje na sobno temperaturo.
  2. V ponev dodamo olje in ga dobro segrejemo.
  3. Meso prestavimo v ogreto ponev in ga pečemo 2-3 minute na vsaki strani za medium pečenost.
  4. Vmes dodamo še maslo.
  5. Pečen ramsteak odstranimo iz ponve, ga prestavimo na krožnik, pokrijemo in pustimo, da počiva. S tem se bodo mesni sokovi razporedili po mesu.
  6. V ponev zdaj vlijemo konjak in ga previdno flambiramo. Vroča ponev bo poskrbela, da bo alkohol pričel nemudoma hlapeti, vse kar moramo storiti je, da hlape vnamemo z ognjem. V primeru, da imamo plinski štedilnik ponev le rahlo nagnemo, da pričnemo flambirati, v primeru indukcije pa si pomagamo z vžigalnikom.
  7. Sedaj smo ponev deglazirali s pečenimi deli, ki so ostali od pečenja ramsteakov. S tem pa pridobili ogromno okusa za našo omako. Dodamo še dijon gorčico in premešamo.
  8. Vlijemo smetano za kuhanje, dobro premešamo in vse skupaj kuhamo par minut.
  9. Gorčična omaka je zdaj pripravljena, ramsteak postrežemo s šparglji, kuhanim brokolijem ali rukolo in vse skupaj prelijemo z gorčično omako.
Ramsteak z gorčično omako je krasna mesna poslastica. Odlikujeta ga hitra priprava in resnično dober okus. Meso pripravimo do medium stopnje zapečenosti, ponev deglaziramo in flambiramo s konjakom, nakar na osnovi tega pripravimo aromatično gorčično omako.

Nasveti:

Namesto ramsteaka lahko uporabimo pljučno pečenko, šimbas ali bržolni steak. Potrebujemo steak odrezan na debelino 3-4 cm, najbolje pa je, da ga zapečemo do medium ali medium-rare stopnje zapečenosti.

Namesto konjaka lahko za flambiranje uporabimo tudi whiskey ali brandy.

Poskusite tudi steak ruladice ali začinjen tahinijev preliv.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi