Ramsteak z gorčično omako
Ramsteak z gorčično omako je krasna mesna poslastica. Odlikujeta ga hitra priprava in resnično dober okus. Meso pripravimo do medium stopnje zapečenosti, ponev deglaziramo in flambiramo s konjakom, nakar na osnovi tega pripravimo aromatično gorčično omako.

Ramsteak z gorčično omako postrežemo skupaj s kuhanimi šparglji, pečenim krompirjem, brokolijem ali recimo rukolo.
Količina: 2 osebi / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 2x 300 g ramsteak
- 30 g masla
- žlica dijon gorčice
- 200 ml smetane za kuhanje
- 0,3 dl konjaka
- Sol, poper in olje
Priprava:
- Meso dobro natremo s soljo, poprom in oljem. Pustimo ga zunaj toliko časa, da se segreje na sobno temperaturo.
- V ponev dodamo olje in ga dobro segrejemo.
- Meso prestavimo v ogreto ponev in ga pečemo 2-3 minute na vsaki strani za medium pečenost.
- Vmes dodamo še maslo.
- Pečen ramsteak odstranimo iz ponve, ga prestavimo na krožnik, pokrijemo in pustimo, da počiva. S tem se bodo mesni sokovi razporedili po mesu.
- V ponev zdaj vlijemo konjak in ga previdno flambiramo. Vroča ponev bo poskrbela, da bo alkohol pričel nemudoma hlapeti, vse kar moramo storiti je, da hlape vnamemo z ognjem. V primeru, da imamo plinski štedilnik ponev le rahlo nagnemo, da pričnemo flambirati, v primeru indukcije pa si pomagamo z vžigalnikom.
- Sedaj smo ponev deglazirali s pečenimi deli, ki so ostali od pečenja ramsteakov. S tem pa pridobili ogromno okusa za našo omako. Dodamo še dijon gorčico in premešamo.
- Vlijemo smetano za kuhanje, dobro premešamo in vse skupaj kuhamo par minut.
- Gorčična omaka je zdaj pripravljena, ramsteak postrežemo s šparglji, kuhanim brokolijem ali rukolo in vse skupaj prelijemo z gorčično omako.

Nasveti:
Namesto ramsteaka lahko uporabimo pljučno pečenko, šimbas ali bržolni steak. Potrebujemo steak odrezan na debelino 3-4 cm, najbolje pa je, da ga zapečemo do medium ali medium-rare stopnje zapečenosti.
Namesto konjaka lahko za flambiranje uporabimo tudi whiskey ali brandy.
Poskusite tudi steak ruladice ali začinjen tahinijev preliv.
Dober tek!