Hitra kremna juha s paradižnikom in ješprenjem

Hitra kremna juha s paradižnikom in ješprenjem

Hitra kremna juha s paradižnikom in ješprenjem je vse kar pravi ime in še več. Z enostavno pripravo imamo v pol ure na mizi zelo okusen obrok. Poleg tega se odlično obdrži tudi za naslednji dan.

Hitra kremna juha s paradižnikom in ješprenjem

Ima bogat okus po paradižnikih in mediteranskih začimbah. Ješprenj in beli fižol čudovito umirita kislino ter naredita jed polno in prijetno nasitno. Ješprenj doda super teksturo, saj vedno ohrani nekaj upora ob ugrizu. Beli fižol poskrbi za prijetne kremaste grižljaje, po katere se vračamo dokler ne spraznimo krožnika. Suhe začimbe nam olajšajo pripravo brez da bi šparali na okusu, zato jih še naprej pogumno uporabljajte.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 35 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na 100 ml) 
Energetska vrednost 441 kcal
Beljakovine1 g
Ogljikovi hidrati114 g
Maščobe1 g

Sestavine:

  • 200 g ješprenjčka
  • žlica dvojnega paradižnikovega koncentrata
  • 800 g pelatov v koščkih
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 300 ml vode
  • 2 žlici mlete suhe čebule
  • ½ žličke mletega česna
  • 2 žlički suhe bazilike
  • 2 žlički suhega origana
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke mletega popra
  • žlica rjavega sladkorja
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 240 g odcejenega belega fižola iz konzerve
  • žlička mlete sladke paprike

Priprava:

  1. Večji lonec segrejemo in vanj stresemo ješprenjček.
  2. Ješprenjček na suho pražimo 3-4 minute, vmes večkrat premešamo.
  3. Dodamo žlico paradižnikovega koncentrata in premešamo.
  4. Prilijemo pelate v koščkih, zelenjavno jušno osnovo in vodo.
  5. Začinimo s suho čebulo, česnom, baziliko, origanom, soljo, poprom in rjavim sladkorjem.
  6. Premešamo in zavremo. Nato zmanjšamo ogenj in delno pokrijemo lonec s pokrovom.
  7. Juho kuhamo 25-30 minut, vmes jo večkrat premešamo in po potrebi zmanjšamo moč ognja.
  8. Vlijemo smetano za kuhanje, dodamo beli fižol in mleto sladko papriko.
  9. Premešamo in kuhamo pri odprtem loncu še 2-3 minute.
  10. Juho serviramo toplo.

Nasveti:

Namesto fižola lahko uporabimo čičeriko.

V jed lahko vključimo tudi dimljene klobase ali sir brie.

Hranimo jo na hladnem v zaprti posodi do dva dni.

Poskusi še mlečne rezine in

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi