Španski riž s kozicami je slastna jed, ki ne potrebuje veliko pozornosti in je ekspresno hitro pripravljena. Zakaj španski riž? Navdih za to jed je bila paella, ki je španska jed z rižem pripravljena  v eni ponvi.

Španski riž s kozicami je recept, ki nas spravi v dobro voljo. Pisano obarvan riž pričara pravo poletje na krožniku, tudi kadar jed pripravljamo v hladnejših dneh. V tem receptu sem uporabil basmanti riž, ki se ne sprime skupaj in naredi celotno jed bolj puhasto in lahko.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 120 g  čebule
  • 150 g zelene paprike
  • 150 g rdeče paprike
  • 100 g koruze
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička suhe bazilike ali 10-15 listov sveže bazilike
  • 1 žlička žafranike
  • 250 g basmati riža
  • 400 g pelatov v koščkih
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 280 g svežih ali odmrzjenih kozic

Priprava:

  1. Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo.
  2. Očiščene paprike narežemo na drobne kocke.
  3. V večjo ponev, ki ima pokrovko, dodamo olje in ga segrejemo.
  4. Na segretem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen.
  5. Nato dodamo narezano papriko in koruzo ter skupaj pražimo dobrih 5 minut.
  6. Sedaj dodamo riž, mleto papriko, baziliko in žafraniko. Premešamo ter pražimo še 5 minut. Vmes nekajkrat premešamo.
  7. Nato dodamo pelate v koščkih in zelenjavno jušno osnovo. Vse skupaj dobro premešamo.
  8. Sedaj ponev pokrijemo s pokrovom in kuhljamo na zmernem ognju 12-15 minut.
  9. Na koncu dodamo še kozice. Zopet premešamo in kuhamo približno 3 minute, saj so kozice hitro gotove.
  10. Kuhano jed potresemo s svežo baziliko in pokapamo z limoninim sokom.

Nasveti:

Poleg kozic lahko dodamo še lignje ali na drobno narezanega piščanca, ki ga prepražimo s čebulo.

Če želimo pripraviti paello, priporočam uporabo srednjezrnatega ali kratkozrnatega riža, ki popije veliko vode in naredi jed bolj suho.

[mks_separator style=”dotted” height=”1″

Poskusi še kozice v tempuri in juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.

Dober tek!

 

Španski riž s kozicami