Španski riž s kozicami
Španski riž s kozicami je slastna jed, ki ne potrebuje veliko pozornosti in je ekspresno hitro pripravljena. Zakaj španski riž? Navdih za to jed je bila paella, ki je španska jed z rižem pripravljena v eni ponvi.
Španski riž s kozicami je recept, ki nas spravi v dobro voljo. Pisano obarvan riž pričara pravo poletje na krožniku, tudi kadar jed pripravljamo v hladnejših dneh. V tem receptu sem uporabil basmanti riž, ki se ne sprime skupaj in naredi celotno jed bolj puhasto in lahko.
Količina: 4 osebe / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 120 g čebule
- 150 g zelene paprike
- 150 g rdeče paprike
- 100 g koruze
- 3 stroki česna
- 1 žlička mlete paprike
- 1 žlička suhe bazilike ali 10-15 listov sveže bazilike
- 1 žlička žafranike
- 250 g basmati riža
- 400 g pelatov v koščkih
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 280 g svežih ali odmrzjenih kozic
Priprava:
- Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo.
- Očiščene paprike narežemo na drobne kocke.
- V večjo ponev, ki ima pokrovko, dodamo olje in ga segrejemo.
- Na segretem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen.
- Nato dodamo narezano papriko in koruzo ter skupaj pražimo dobrih 5 minut.
- Sedaj dodamo riž, mleto papriko, baziliko in žafraniko. Premešamo ter pražimo še 5 minut. Vmes nekajkrat premešamo.
- Nato dodamo pelate v koščkih in zelenjavno jušno osnovo. Vse skupaj dobro premešamo.
- Ponev pokrijemo s pokrovom in kuhljamo na zmernem ognju 12-15 minut.
- Na koncu dodamo še kozice. Zopet premešamo in kuhamo približno 3 minute, saj so kozice hitro gotove.
- Kuhano jed potresemo s svežo baziliko in pokapamo z limoninim sokom.
Nasveti:
Poleg kozic lahko dodamo še lignje ali na drobno narezanega piščanca, ki ga prepražimo s čebulo.
Če želimo pripraviti paello, priporočam uporabo srednjezrnatega ali kratkozrnatega riža, ki popije veliko vode in naredi jed bolj suho.
Poskusi še kozice v tempuri in juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.
Dober tek!