Ajdova kaša s skuto in jabolki se sliši skoraj preveč zdravo za okusno sladico. No, brez skrbi. Tu je recept za odlično sladico pripravljeno v pečici, ki z okusi navduši ljubitelje tradicije kot tudi ljubljanske hipsterje 😉

Ajdova kaša s skuto in jabolki se pripravi kot kolač in jo pečemo v pečici. Pri tem receptu priporočam, da izberemo bolj sladka jabolka (ne uporabiti Granny Smith), ki bodo lepo ublažila kislost skute in se povezala z oreškastim okusom ajde.

OPOMBA: Recept zahteva 200 g sladkorja, ne se ustrašiti, saj se količina uporabljenega sladkorja zgubi v količini kuhane ajde in skute. Če želimo lahko uporabimo manj sladkorja in ga nadomestimo z bolj sladkimi jabolki.

Količina: 8 porcij / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Ajdova kaša s skuto in jabolki, recept

Sestavine:

  • 150 g ajdove kaše
  • 0,5 l mleka
  • ščep soli
  • 4 jabolka
  • 3 žličke cimeta
  • 200 g sladkorja
  • 500 g nepasirane skute
  • 2 jajci
  • lonček kisle smetane

Priprava:

  1.  V lonec zlijemo mleko in ga solimo.  Mleko zavremo in dodamo oprano ajdovo kašo.
  2. Ajdovo kašo kuhamo v mleku 10-15 minut, na zmernem ognju.
  3. Vmes olupimo in naribamo jabolka ter jim primešamo mleti cimet.
  4. Nato skuhani ajdovi kaši primešamo skuto in eno jajce.
  5. Za kolač pripravimo pekač dimenzij 24 x 12 cm.
  6. V pekač sprva položimo polovico ajdove kaše, nato dodamo naribana jabolka in čez posujemo sladkor. *(sladkor lahko v celoti primešamo k naribanim jabolkam, ko jim dodamo cimet).
  7. Plast jabolk prekrijemo s preostankom ajdove kaše.
  8. Za zadnjo plast našega kolača bomo uporabili preliv iz kisle smetane. V skodelici zmešamo kislo smetano in jajce ter z njo prelijemo zgornjo plast ajdove kaše.
  9. Pečico segrejemo na 180°C in vanjo prestavimo pripravljen pekač.
  10. Kolač pečemo 45 minut.

Nasveti:

Ajda ima precej oreškast in zemeljski okus, ki se odlično ujame z tudi s hruškami in slivami, oziroma skoraj vsem zimskim sadjem. Čudovit par je tudi s čokolado, kavo, karamelo, cimetom in ingverjem.

Ajdova moka je odlična izbira pri slanih receptih kjer lahko uporabimo bogate in močne okuse, ki ne bodo zasenčili okusa ajde.

Poskusi tudi polpete iz ajde in rdeče kvinoje ter arašidove kroglice.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje