Ajdov kolač z rožičem

Ajdov kolač z rožičem

Ajdov kolač z rožičem je okusna in polnovredna sladica, ki ne vsebuje glutena in oreščkov. Ta veganska poslastica vas bo razvajala s prijetno teksturo biskvita, čudovitimi okusi in omamno aromo ajde in rožičeve moke. Povrh vsega jo postrežemo s kepico stepene kokosove smetane in prelijemo z domačim datljevim sirupom. Božansko.

Ajdov kolač z rožičem

Ajdov kolač z rožičem spečemo v nižjem pekaču. Najbolje se obnese kar pekač za pite. Pri receptu uporabimo fino mleto rožičevo moko, ki po teksturi spominja na kakav v prahu. V kolikor boste uporabili bolj grobo mleto rožičevo moko rezultat ne bo enak. Fino mleto rožič najdete v vseh večjih trgovinah na oddelku za zdravo ali alternativno prehrano.

Količina: 10-12 kosov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za ajdov kolač z rožičem:

  • 100 g ajdove moke
  • 50 g fino mlete rožičeve moke
  • 110 g ovsene moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička cimeta
  • 5 žlic chia semen (50 g)
  • 230 ml vode
  • 150 ml olja

Sestavine za datljev sirup:

  • 180 g datljev (razkoščičenih)
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 100 ml vode
  • 120 g javorjevega sirupa
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • 3/4 žličke soli

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in naoljimo pekač za pite premera od 23 do 25 cm.
  2. Najprej pripravimo datljev sirup. V manjšo skodelico dodamo datlje in jih prelijemo z vročo vodo. Dodamo še žličko sode bikarbone ter jih pustimo odstati 15-20 minut. Potem jih odcedimo in olupimo.
  3. V drugo večjo skodelico stresemo chia semena in jim prilijemo 230 ml vode. Dobro premešamo ter jih pustimo odstati 15 minut.
  4. V večjo skledo stresemo ajdovo, rožičevo in ovseno moko, pecilni prašek in cimet. Ovseno moko lahko pripravimo tudi tako, da predhodno fino zmeljemo ovsene kosmiče v mešalniku ali blenderju.
  5. Sedaj v multipraktik ali blender dodamo olupljene datlje, 100 ml vode, 120 ml javorjevega sirupa, vanilijev ekstrakt in sol. Zmiksamo do gladkega in tekočega sirupa. Če je sirup pregost, ga lahko dodatno razredčimo z vodo.
  6. V večjo skledo dodamo dve tretjini narejenega datljevega sirupa in 150 ml olja ter stepamo, da se v celoti povežeta. Preostanek datljevega sirupa prihranimo, saj ga bomo prelili čez pečen kolač.
  7. Nato primešamo še namočena chia semena.
  8. Sedaj čez mokre sestavine skozi cedilo presejemo suhe sestavine.
  9. Mešamo le toliko časa, da se vse sestavine lepo povežejo. Masa bo gosta in podobna pudingu.
  10. Testo prestavimo v pripravljen pekač in ga z lopatko zravnamo in zgladimo.
  11.  Prestavimo ga v ogreto pečico za 30-35 minut. Pečenost lahko preverimo tako, da v sredino zapičimo zobotrebec. Če izvlečemo čist zobotrebec je naš kolač pripravljen.
  12. Preden kolač razrežemo, ga pustimo v pekaču, da se popolnoma ohladi.
  13. Postrežemo ga s kepico vaniijevega sladoleda ali stepene kokosove smetane. Poleg se prileže še malo več datljevega sirupa, ki smo ga prihranili prej.
Ajdov kolač z rožičem

Nasveti:

Recept je napisan tako, da je primeren za vegansko in brezglutensko dieto. Poleg tega je še brez oreščkov.

Po želji lahko vključite v recept oreščke, ki lahko nadomestijo del ovsene ali ajdove moke. V tem primeru lahko tudi rahlo zmanjšate količino olja.

Olje se lahko nadomesti s kokosovim oljem ali maslom. Če se odločite za maslo, ga uporabite pri sobni temperaturi in ga kremasto stepajte z datljevim sirupom.

Ajdov kolač z rožičem  je manj sladka sladica, po želji lahko dodate več javorjevega sirupa.

Kolač se obdrži 3 dni, dobro pokrit in na hladnem.

Poskusi še 100 % chia čips in preprost presni pad thai.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi