Baskovski cheesecake

Baskovski cheesecake

Baskovski cheesecake ali sirova torta izhaja iz Španije, kjer je izjemno priljubljena. Zanjo je značilna kremna tekstura z nežnim okusom po vaniliji in in temno rjava skorjica, ki ima okus po temni karameli.

Baskovski cheesecake

Baskovski cheesecake je med pandemijo postal izjemno priljubljen zaradi svoje enostavne priprave in seveda dobrega okusa. Zanj potrebujemo manj kot deset sestavin in večino jih imamo doma vedno na voljo. Največji trik je v pečici, cheesecake se peče pri višji temperaturi kot večino sladic in je za popoln rezultat potrebno poznati temperaturo domače pečice. Vendar brez skrbi, po prvi vedno pade druga, potem tretja,… Naj tekne!

V sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 60 minut + 4 ure hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

 • 700 g kremnega sira
 • 250 g sladkorja
 • ½ žličke soli
 • 5 jajc L
 • žlička vanilijevega ekstrakta
 • 15 g moke (1 ½ žlice)
 • 350 ml sladke smetane

Priprava:

 1. Pečico segrejemo na 210 °C.
 2. V večjo skledo stresemo kremni sir sobne temperature in ga z lopatko ali ročnim mešalnikom premešamo do mazljive teksture.
 3. Dodamo sladkor in sol ter dobro premešamo.
 4. Sedaj postopoma dodajamo jajca sobne temperature. Ko je prvo jajce vmešano dodamo novega. Jajca vmešamo z metlico ali ročnim mešalnikom pri nizki hitrosti. Mešamo le toliko časa, da se jajce poveže s kremnim sirom.
 5. Dodamo moko in mešamo le toliko, da se poveže v enotno maso.
 6. Na koncu prilijemo sladko smetano in vanilijev ekstrakt. Premešamo, da dobimo gladko, tekočo maso brez kepic.
 7. Okrogel pekač premera 20-22 cm obložimo z dvema listoma papirja za peko. Papir za peko splaknemo z vodo, da ga zmehčamo in z njim obložimo notranjo stran pekača. Drugi list papirja položimo čez prvega in ga poravnamo tako, da nam masa ne bo ušla v pekač pri nižjih robovih. Papir za peko naj se dviga 2-3 cm nad rob pekača, višek papirja odrežemo.
 8. V obložen pekač vlijemo pripravljeno maso. Pekač rahlo potresemo, da zravnamo površino in se znebimo morebitnih zračnih mehurčkov.
 9. Pekač položimo na sredino in pečemo cheesecake 40 minut. Potem dvignemo temperaturo na 230 °C in pečemo še 5 do 10 minut. Vzamemo ga iz pečice, ko ima temno rjavo skorjico in še zibajočo sredico.
 10. Cheesecake pustimo stati 1 uro na sobni temperaturi nato pa še najmanj 4 ure v hladilniku. Čakanje je mučno ampak se obrestuje pri vsakem grižljaju.
Baskovski cheesecake

Nasveti:

Tekstura cheesecake-a se po večih urah hlajenja spremeni v bolj kremno in mazljivo teksturo, ki se v ustih prijetno raztopi. Priporočam, da ohlajeni cheesecake postrežete pri sobni temperaturi.

Pred peko naj bodo vse sestavine enake temperature.

Če želimo pripraviti sladico brez glutena, se lahko moki v celoti izognemo ali pa uporabimo koruzni škrob (10 g).

Če imate na voljo pekač s polnim dnom, ga premažite z maslom preden ga obložite s papirjem za peko.

Poskusi še mlečne rezine in marelične rezine.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi