Indijske samose iz tortilj so zelo okusni žepki v obliki trikotnika, ki so polnjeni s pikantnim zelenjavnim rižem. Namesto testa za samose uporabimo kar kupljene tortilje, ki olajšajo in pohitrijo pripravo odličnega obroka.

Indijske samose iz tortilj so zabaven in hitro pripravljen obrok, ki ga lahko odnesemo s sabo na piknik ali v službo. Običajno so samose nadevane s krompirjem in mešano zelenjavo, sam sem za nadev uporabil riž, cvetačo, korenje in grah. Nadev lahko začinimo na različne načine, meni so ljube indijske začimbe, ki dodajo veliko okusa in pikantnosti. Samose spečemo kar v pečici in se tako izognemu cvrtju in večjim količinam olja. Samose lahko postrežemo hrustljavo vroče ali hladne. Recept je zelo fleksibilen in praktičen, vsekakor vreden priprave.

Količina: 12 samos / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na samoso)
Energetska vrednost  140 kcal
Beljakovine 3 g
Ogljikovi hidrati 20 g
Maščobe 5 g

 

Sestavine:

  • 150 g riža
  • 200 g cvetače
  • 2 žlici masla
  • 100 g rjave čebule
  • 150 g naribanega korenja
  • 3 stroki česna
  • 100 g zamrznjenega graha
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • 1 žlica srirache
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 4 žličke curry-ja v prahu
  • ¼ žličke kumine
  • 1 ½ žličke soli
  • 6 tortilj
  • 2 žlici moke
  • 3 žlice vode

Priprava:

  1. V vrelo slano vodo stresemo riž in ga kuhamo 10-12 minut. Riž odcedimo in pustimo ob strani.
  2. V drugem loncu skuhamo cvetačo. Cvetačo nalomimo na večje kose, jih dodamo v mrzlo vodo, zavremo in kuhamo 10 minut. Cvetačo odcedimo in jo grobo nasekljamo.
  3. V ponvi stopimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in jo pražimo toliko časa, da se zmehča.
  4. Nato dodamo naribano korenje in sesekljan česen. Premešamo in pražimo 3-4 minute.
  5. Sedaj dodamo grah, cvetačo, smetano, sriracho, paradižnikov koncentrat, curry v prahu, kumino in sol. Dobro premešamo in pražimo 2-3 minuti.
  6. Odstavimo z ognja in primešamo še kuhan riž.
  7. Pečico segrejemo na 220 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  8. Tortilje razpolovimo, nato en vogal prepognemo do sredine in površino na tanko premažemo z mešanico moke in vode. Sedaj čez prepognemo še drugi vogal tortilje in dobro stisnemo da se zalepi. Dobili bomo trikotnik, ki ga razpremo v kornet.
  9. Kornet napolnimo z 2 polnima žlicama nadeva.
  10. Sedaj premažemo odprtino z mešanico moke in jo zlepimo skupaj v zaprt trikotnik.
  11. Samose zložimo na pekač in jih premažemo z oljem.
  12. Pečemo jih 15 minut, vmes jih enkrat obrnemo.
  13. Postrežemo jih skupaj z jogurtovo omako ali solato.

Indijske samose iz tortilj

Nasveti:

Za osnovo zelenjavnega nadeva lahko uporabimo pire krompir, sladki krompir, kuskus, quinojo, … Lahko uporabimo tudi ostanke zelenjavne rižote.

Pri začimbah lahko uporabimo različne curry paste, ki so bolj intenzivne od curry-ja v prahu. Odlično se poda tudi harissa pasta.

Poskusi še pečeno krompirjevo solato s pestom in tempuro s šparglji.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje