Pečena krompirjeva solata s pestom
Pečena krompirjeva solata s pestom je odlična priloga poleg jedi z žara. Z enostavno pripravo je super izbira za piknike ali družinska kosila. Lahko se jo postreže kot toplo prilogo ali kot hladno pikantno solato.
Pečena krompirjeva solata s pestom je slastna in aromatična alternativa klasični krompirjevi solati. Krompir je bogato začinjen z bazilikinim pestom, ki se poda k mesnim in zelenjavnim jedem. Če jo postrežemo še toplo nas pocrklja s hrustljavimi koščki krompirja, kot ohlajena priloga pa poskrbi za dobro mero pikantnosti na krožniku.
Pripravljeno v sodelovanju z Mercator Slovenija.
Količina: 6 porcij / Čas priprave: 50-60 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 2 kg kifeljčarja ali mladega krompirja
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička soli
- 200 g bazilikinega pesta
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička medu
- 2 stroka česna
- čilijevi kosmiči po okusu
- Svež peteršilj ali bazilika
Priprava solate:
- Pečico segrejemo na 180° C in pladenj obložimo s papirjem za peko.
- Krompir skrtačimo in po potrebi narežemo na večje kolute.
- Krompir prestavimo na pladenj, dodamo 2 žlici olivnega olja in žličko soli.
- Premešamo in prestavimo pladenj v ogreto pečico.
- Krompir pečemo pri 180° C 30 minut, nato ga premešamo ter dvignemo temperaturo na 220° C. Nadaljujemo peko z vklopljeno ventilacijo še 20-30 minut, vmes ga enkrat premešamo.
- Med peko krompirja v skodelici zmešamo bazilikin pesto, olivno olje, med in sesekljan česen.
- Pečen krompir odstranimo iz pečice in ga prestavimo v skledo.
- Sedaj še topel krompir premešamo s pesto omako in čez potresemo čili in sesekljan svež peteršilj ali baziliko.
- Solato lahko postrežemo toplo ali popolnoma ohlajeno.
Nasveti:
Namesto bazilikinega pesta lahko uporabimo tudi čemažev ali rukolin pesto.
Če nas priganja čas se lahko izognemo peki in krompir skuhamo.
V hladilniku in v zaprti posodi se obdrži 2 dni.
Poskusi še krompirjeve krokete s skušo in kumarična solata s črno kumino in koriandrom.
Dober tek!