Jesenski ričet s tremi žiti in kostanjem je krasna alternativa, za popestritev odlične klasike. Krepka enolončnica, naša narodna jed, nas s svojim polnim okusom vedno znova zasvoji. Namesto mešanice treh žit lahko uporabimo tudi ješprenj.

Jesenski ričet, ki se ga je prijel tudi vzdevek “zaporniška hrana”, se verjetno znajde na vsaki domači mizi. Pri receptu sem uporabil mešanico treh žit, kar se je izkazalo kot krasna alternativa ješprenju. Seveda lahko ta bogat ričet pripravimo tudi z ješprenjem. Poleg prekajenih svinjskih reber v tej enolončnici najdemo tudi kuhan kostanj, ki ji daje značilen okus.

Čas priprave: 90 minut / Količina: 4 osebe / Zahtevnost: 2 od 5 /

Sestavine:

  • 300 g mešanice treh žit (ali enako količino ješprenja)
  • 300 g prekajenih svinjskih reber
  • 200 g kuhanega kostanja
  • 3 korenčki
  • 2 stroka česna
  • 1 velika čebula
  • 2 žlici olja
  • 2 lovorjeva lista
  • Žlička timijana
  • Žlička majarona
  • Žlička popra v zrnju
  • Pest peteršilja
  • 2 žlički soli

Postopek:

  1. Korenje očistimo in narežemo na manjše kocke.
  2. Česen in čebulo drobno nasekljamo.
  3. V loncu segrejemo olje in rahlo popražimo čebulo in česen.
  4. V lonec dodamo mešanico treh žit in prekajena svinjska rebra v kosu. Mešanico treh žit lahko nadomestimo s klasičnim ješprenjem.
  5. Dodamo še korenje in zalijemo z vodo. Vode naj bo toliko, da prekriva površino sestavin v loncu za tri prste.
  6. Dodamo še lovorjeva lista, timijan, majaron in poprova zrnja.
  7. Kuhamo 50-60 minut na srednjem ognju, po potrebi dolijemo vodo.
  8. Po 30 minutah kuhanja dodamo na večje koščke narezan kostanj.
  9. Tik pred koncem kuhanja odstranimo meso, ga narežemo na kocke in ga vrnemo nazaj v lonec.
  10. Dodamo še nasekljan svež peteršilj in solimo po potrebi.

Nasveti:

Mešanica treh žit vsebuje enake količine riža, ječmena in pire.

Prekajena svinjska rebra lahko nadomestimo s prekajenim tofujem in to mesno klasiko spremenimo v toplo vegansko jed.

Poskusite še klasični dunajski zrezek ali kremni pesto iz avokada, pinjol in bazilike.

Dober tek!