Curry s stročjim fižolom

Curry s stročjim fižolom

Curry s stročjim fižolom je čudovita jed na žlico, ki nas pockrlja s prijetnimi indijskimi začimbami. Ima kremno in gosto teksturo, kjer ne manjka krompirja, fižola, paradižnika in kokosovega mleka. Pripravimo jo hitro, enostavno in v enem loncu.

Curry s stročjim fižolom

Curry s stročjim fižolom brez problema pripravimo med tednom, saj res nima zahtevne priprave. Bogat okus dostavijo indijske začimbe in se tako izognemo dolgemu kuhanju, ki je potreben za pridobitev globine okusa.

Količina: 2-3 osebe / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 654 kcal
Beljakovine14 g
Ogljikovi hidrati68 g
Maščobe42 g

Sestavine:

  • 3 stroki česna
  • 3 šalotke
  • 1 ½ žlice paradižnikovega koncentrata
  • 3 žličke curryja v prahu
  • ½ žličke mlete kumine
  • ½ žličke kurkume
  • ¼ žličke cimeta
  • ¼ žličke čilija v prahu
  • 1 žlička soli
  • 2 mala paradižnika
  • 350 g krompirja
  • 250 g stročjega fižola
  • 400 ml kokosovega mleka iz pločevinke
  • 100 ml vode

Priprava:

  1. V srednje velikem loncu segrejemo žlico olja in na njem prepražimo na drobno sesekljano česen in šalotko.
  2. Pražimo toliko časa, da se šalotka zmehča a ne porjavi.
  3. Nato dodamo paradižnikov koncentrat in vse začimbe. Premešamo in pražimo 1-2 minuti oziroma toliko, da začimbe zadišijo.
  4. V lonec damo na manjše koščke narezan paradižnik, premešamo in kuhamo 2-3 minute.
  5. Dodamo krompir narezan na 1 cm velike kocke in stročji fižol narezan na 2 cm dolžine. Premešamo in pražimo 2 minuti.
  6. Sedaj prilijemo kokosovo mleko in 100 ml vode ter premešamo.
  7. Vse skupaj zavremo in pri nižjem srednjem ognju kuhamo 20-25 minut. Curry naj nežno brbota in ko je krompir kuhan, ga odstavimo.
  8. Postrežemo skupaj s hrustljavo čebulo in žlico kisle smetane.

Nasveti:

V curry lahko vključimo različno zelenjavo ( sladki krompir, korenje, čičeriko, koruzo, špinačo,..)

Če nismo ljubiteljih pekočih jedi se lahko popolnoma izognemo čiliju.

Hrustljavo čebulo naredimo tako, da jo narežemo na enakomerno tanke kolute, ki jih s papirnato brisačko osušimo. V ponev vlijemo za 1 cm olja, ki ga dobro segrejemo. Nato v vročem olju ocvremo čebulo v manjših količinah. Čebulo cvremo 30 -40 sekund, do zlato rjave barve. Čebulo z lopatko poberemo iz olja in jo odcedimo na papirnati brisački.

Poskusi še pečen piščanec s cvetačo in lahko čokoladno torto.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi