Bananin kruh s čokolado in pekani

Bananin kruh s čokolado in pekani

Bananin kruh s čokolado in pekani je preprosto fantastičen. Ima čudovito rahlo teksturo kvašenega kruha z nežnim okusom po banani. Čokolada in pekani dodajo le piko na i.

Bananin kruh s čokolado in pekani

Ko imam na zalogi preveč zrele banane, pri meni večinoma končajo v bananinem kolaču ali v smutiju. V naveličanju le teh je nastala nov recept, ki ga je vredno poskusiti.

V bananin kruh gre kar nekaj bananinega pireja, ki poskrbi za sočnost in za prijeten sadni okus. Da lahko kruh stoji tudi kot sladica sem dodal še čokoladni namaz in drobljene pekane. Rezultat je res slasten, prava poetična mešanica okusov in tekstur. Speci ga v nedeljo in se z njim crkljaj vse do sredine tedna.

Količina: 12-14 rezin / Čas priprave: 3 ure 50 min / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kvašeno bananino testo:

  • 1 žlička soli
  • 550 g močnejše bele moke (11-12 g beljakovin)
  • 50 g sladkorja
  • 7 g suhega kvasa
  • 250 g bananinega pireja (2 večji banani)
  • 50 g masla
  • 200 ml mleka

Sestavine za nadev:

  • 200 g lešnikovega namaza s kakavom
  • 80 g pekanovih orehov

Priprava testa:

  1. V skledi mešalnika skupaj zmešamo sol, moko, sladkor in suhi kvas.
  2. Banane pretlačimo v pire in ga dodamo k suhim sestavinam.
  3. Prilijemo stopljeno, ohlajeno maslo in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.
  4. Med mešanjem počasi prilivamo mlačno mleko. Ko je mleko umešano, dvignemo hitrost mešanja. Testo gnetemo 10 minut pri visoki hitrosti.
  5. Končno testo je gladko, rahlo lepljivo in preveč sočno, da bi ga lahko oblikovali v kepo.
  6. Testo prestavimo v naoljeno skledo, ki jo pokrijemo s folijo.  Vzhajamo ga  1-2 uri oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  7. Pripravimo pekač 12 x 30 cm, ki ga naoljimo in njegovo dno pokrijemo s papirjem za peko. Papir naj ob straneh sega čez rob pekača.
  8. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v obliki pravokotnika (40 x 50 cm). Če je testo zelo lepljivo, potresemo več moke za površino in valjanje.
  9. Lešnikov namaz prestavimo v skodelico in ga segrejemo v mikrovalovni pečici, da postane bolj tekoč.
  10. Celotno površino razvaljanega testa premažemo z lešnikovim namazom, le 1 cm robov pustimo neobmazane.
  11. Čez namaz enakomerno posujemo grobo nasekljane pekanove orehe.
  12. Obloženo testo zavijemo v rolado. Rolado zavijemo vzdolž dolge stranice, da dobimo čim več navojev.
  13. Rolado po dolžini zarežemo z nožem in jo razpolovimo. Oba traka prepletemo in skupaj stisnemo konce.
  14. Zavito testo previdno položimo v pripravljen pekač tako, da konce rahlo spodvihamo. Pekač pokrijemo s folijo in pustimo kruh vzhajati 40-45 minut.
  15. Pečico segrejemo na 185 °C.
  16. Kruh pečemo 45-50 minut na spodnji tretjini pečice, brez ventilacije. Če skorjica po 30 minutah peke preveč rjavi, jo pokrijemo z alu folijo. Kruh je pečen, ko središčna temperatura doseže 95 °C.
  17. Pečen kruh pustimo v pekaču stati še 10 minut preden ga vzamemo ven.
  18. Kruh hranimo na sobni temperaturi, zavit v alu folijo.
Bananin kruh s čokolado in pekani

Nasveti:

Za bananin kruh priporočam, da uporabite moko, ki ima višjo vrednost beljakovin. Testo je zelo sočno in bogato zato potrebuje malo močnejšo moko, za boljšo stukturo in teksturo. Lahko kombiniramo navadno belo moko skupaj s pirino moko, ali pa uporabimo moko za kruh.

Kruh hranimo na sobni temperaturi do 3 dni.

Poskusi še banana split torto in presni ferrero rocher.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi