Patatas bravas - španski tapas

Patatas bravas – španski tapas

Patatas bravas je klasični španski tapas. Na kocke narezan ocvrt ali pečen krompir, postrežen z osvežilno in pikantno salso brava. Hrustljav krompirček, ki ga v Španiji najdemo za vsakim vogalom preprosto navduši in se odlično znajde kot priloga na polno obloženi mizi. Jaz sem ga pripravil v pečici, ker se načeloma poskušam izogibati cvrtja. Lahko ga pa pripravimo tudi v cvrtniku na vroč zrak.

Patatas bravas - španski tapas

Patatas bravas si lahko privoščimo tudi kot bogat zajtrk, poleg postrežemo še nekaj jajc na oko in imamo zmagovalno kombinacijo, po kateri se nam bo smejalo vse do kosila.

Recept je nastal v sodelovanju z Riess Slovenija.

Količina: priloga za 3 osebe / Čas priprave: 1 ura / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 1 kg krompirja za pečenje
  • 125 ml olivnega ali sončničnega olja
  • žlička soli
  • 4 stroki česna

Sestavine za salso brava:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 stroki česna
  • 400 g pelatov v koščkih
  • žlica mlete sladke paprike
  • kajenski poper ali čili po okusu
  • žlica belega vinskega kisa
  • sol in sladkor po okusu

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 220 °C.
  2. Krompir olupimo in narežemo na 2 centimetra velike kocke.
  3. Prelijemo ga z oljem, solimo in vse skupaj dobro premešamo.
  4. Prestavimo v pekač, v katerega dodamo še 4 stroke strtega in neolupljenega česna. Pazimo, da se krompir ne prekriva tako, da se bo res fino zapekel.
  5. Prestavimo v pečico in pečemo 40 do 50 minut. Vmes nekajkrat nežno premešamo.
  6. V kolikor krompir še ni zlatorjave barve zadnjih 5 do 10 minut vklopimo funkcijo žara.
  7. Vmes pripravimo salso brava.
  8. V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo 3 stroke drobno nasekljanega česna. Toliko, da zadiši.
  9. Prelijemo s pelati v koščkih, dodamo mleto sladko papriko, kajenski poper, vinski kis, sol in po želji še nekaj malega sladkorja.
  10. Premešamo in kuhljamo dobrih 10 minut, da se okusi lepo povežejo.
  11. Na koncu salso nekoliko ohladimo in jo do gladkega premešamo s paličnim ali stoječim mešalnikom.
  12. Hrustljavo pečen krompir postrežemo skupaj s salso in uživamo.
Patatas bravas - španski tapas

Nasveti:

Poleg salse brava se pogostokrat postreže tudi česnova majoneza. To na hitro pripravimo tako, da 250 g delikatesne majoneze zmešamo z dvema strokoma fino ribanega česna. Uporabimo lahko tudi česen v prahu.

Poskusite tudi ocvrto feto z zelišči in začinjen tahinijev preliv.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi