Zaviti kruh z gorgonzolo

Zaviti kruh z gorgonzolo

Zaviti kruh z gorgonzolo ima božansko skorjo, sredico in okus. Njegova priprava je smešno lahka in končni rezultat zelo zadovoljiv. Rezina tega kruha izgleda prav spektakularno. Ima tanko hrustljavo skorjico in mehko, masleno sredico v kateri najdemo koščke stopljenega sira.

Zaviti kruh z gorgonzolo

Zaviti kruh z gorgonzolo je pripravljen iz testa, ki ga uporabimo za tudi za pripravo mlečnega kruha. V testo sem dodal malo več masla, ki poskrbi za odličen okus in teksturo. Sam sem velik ljubitelj sirov, zato sem v nadev vključil pikantno gorgonzolo. Če bi se mu radi izognili lahko v nadev dodamo praženo čebulo, pesto, olivno tapenado, suhe pradižnike, … Možnosti je nešteto, le odločiti se je treba 🙂

Količina: 12 rezin/ Čas priprave: 2 uri 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na rezino) 
Energetska vrednost257 kcal
Beljakovine9 g
Ogljikovi hidrati33 g
Maščobe10 g

Sestavine:

  • 230 ml polnomastnega mleka
  • 50 g masla
  • 110 ml hladne vode
  • 500 g moke
  • 7 g suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 200 g gorgonzole
  • 20 ml sladke smetane

Priprava:

  1. V manjšem loncu segrejemo mleko in maslo, ko se maslo stopi odstavimo z ognja.
  2. K maslenemu mleku vlijemo hladno vodo in premešamo. Mešanica naj ne presega 45 °C stopinj.
  3. V mešalno skledo presejemo moko, dodamo suhi kvas, sol in premešamo.
  4. Vlijemo masleno mleko in začnemo mešati testo.
  5. Testo mešamo s kljukastim nastavkom. Prve 3 minute mešamo pri nižji hitrosti, nato dvignemo hitrost in mešamo še 3 minute. Dobiti moramo gladko testo, ki med mešanjem odstopa od stranic in se ne lepi na hladne prste. Ostati mora mehak in med gnetenjem ne sme biti zbit v kepo. Če testo gnetemo z rokami, nam bo vzelo 15 minut.
  6. Testo oblikujemo v gladko kroglo in ga prestavimo v čisto, naoljeno skledo. Pokrijemo s folijo ali krpo in ga pustimo vzhajati na toplem 60 minut.
  7. Pripravimo ognjevaren lonec ali okrogel pekač premera 22-24 cm ter ga namastimo z maslom.
  8. Vzhajano testo na rahlo pomokani površini malo pregnetemo nato ga razvaljamo v dolg svaljek. Dolžina svaljka naj bo 70 cm in njegova širina 5 cm.
  9. Sedaj po celotni dolžini svaljka potresemo koščke gorgonzole. Gorgonzolo narežemo na malo debelejše rezine in jih potisnemo v testo. Če želimo, lahko čez naribamo še nekaj parmezana.
  10. Nato z leve ali desne strani zavijemo testo v rolo.
  11. Zavito testo prestavimo v namaščen pekač in ga pokrijemo s folijo ali krpo. Testo pustimo vzhajati še 45 minut. Testo ne bo vzhajalo do roba pekača, saj bo narastel še med peko.
  12. Med drugim vzhajanjem segrejemo pečico na 190 °C.
  13. Testo pred peko premažemo s sladko smetano, po želji posujemo še nekaj parmezana ali semeni ter ga prestavimo v ogreto pečico na srednjo rešetko.
  14. Kruh pečemo 30-35 minut brez ventilacije. Zavito testo včasih potrebuje več časa da se speče med notranjimi zavoji zato priporočam uporabo vbodnega termometra s katerim izmerimo središčno temperaturo. Ta mora biti 90 °C. Če skorja kruha prehitro porjavi, jo prekrijemo s folijo in nadaljujemo peko dokler kruh ni spečen.
  15. Pečen kruh bo imel hrustljavo zlato rjavo obarvano skorjo in pečeno sredico.
  16. Kruh pustimo odstati 10-15 minut preden vanj zarežemo.
Zaviti kruh z gorgonzolo
Zaviti kruh z gorgonzolo

Nasveti:

Za lepšo obliko kruh pečemo v okroglem pekaču, če le tega nimamo, lahko kruh pečemo tudi na pladnju s papirjem za peko.

Kruh izgleda čudovito in je odličen za pogostitev družbe skupaj z bogatim narezkom.

Poskusi še rulado s špinačo in sirom ter presni kviki burger.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi