Skutni kolač z jagodičevjem spada med nizkokalorične sladice in ne skopari z dobrimi okusi. Pričakal vas bo nežen okus limonine lupinice, sveže jagodičevje in prijetna tekstura kolača. Kaj je še za dodati? Zavihajmo rokave in akcija.

Skutni kolač je pogosto na mojem meniju. Pečem jih v različnih kombinacijah, ampak tole je verjetno ena izmed bolj pogostih. Sploh kadar želim pripraviti nekoliko bolj lahkotno sladico, ki prijetno osveži, zadosti z ravno pravo mero sladkorja in svežega jagodičevja. Lahko ga posujemo še s svežimi lisitči mete in prelijemo z medom, če se počutimo res razvratne.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Skutni kolač z jagodičevjem

Sestavine za skutni kolač:

  • 150 g moke
  • 80 g sladkorja
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ½ žličke soli
  • 3 jajca
  • 350 g lahke skute
  • zavojček
  • žlička limonine lupinice
  • 60 g masla
  • 200 g jagodičevja

Postopek:

  • Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač 20 cm premera. Pekač namastimo z maslom ali oljem.
  • V skledo stresemo moko, pecilni prašek, sol in dobro premešamo.
  • Ločimo rumenjake in beljake.
  • V ločeni skledi penasto stepamo rumenjake in sladkor.
  • Nato rumenjakom primešamo stopljeno maslo, skuto in vanilijev ekstrakt. Dodamo še limonino lupinico.
  • Suhe sestavine postopoma primešamo k mokrim.
  • Stepamo še beljake in jih nežno vmešamo v maso.
  • Vlijemo v pripravljen pekač in ga postavimo v segreto pečico za 50-60 minut.

Nasveti:

Skuto lahko v celoti nadomestimo z ricotto, ki bo naredila kolač še bolj rahel in sladek.

Poleg jagodičevja lahko dodamo katerokoli sveže ali vloženo sadje kot so višnje, breskve, …

Sladkor lahko nadomestimo tudi z eritirtolom in tako še dodatno zmanjšamo kalorije tej preprosti sladici.

Poskusite tudi breskvine rogljičke z medom in pistacijo in presno limonino matcha torto z makom in pistacijo.

Dober tek!