Focaccia s sirom in paradižnikom

Focaccia s sirom in paradižnikom

Focaccia s sirom in paradižnikom. Popolno udobje bogatega in puhastega testa, obdanega s slano, hrustljavo skorjo, timijanom, rožmarinom in delci suhega paradižnika. Njami, gremo pečt.

Focaccia s sirom in paradižnikom

Focaccia s sirom je preprosta različica te klasične jedi. Vedno rad spečem takšno resnično puhasto fokačo, saj me kontrast hrustljave skorjice in sočnega, puhastega testa preprosto navdušuje. Zame je fokača na sporedu kadar se je potrebno malce pocrkljat pa tudi za zabave je zelo primerna.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za focaccio s sirom:

  • 500 g moke
  • 14 g suhega kvasa
  • 250 ml mlačne vode
  • 50 ml olivnega olja
  • 12 g soli
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 žličke rožmarina
  • 50 g suhih paradižnikov
  • 50 g ribanega sira
  • 3 žlice olivnega olja

Postopek:

  1. V skledo presejemo moko in primešamo 14 g suhega kvasa (2 zavojčka). V kolikor uporabljamo svež kvas ga uporabimo celo kocko. Testo bo tako resnično puhasto.
  2. Ob rob sklede dodamo sol.
  3. V vrču zmešamo mlačno vodo in 50 ml olivnega olja.
  4. Mešanico vode in olja prilijemo k testu in vse sestavine dobro vmešamo.
  5. Delovno površino rahlo pomokamo in se lotimo gnetenja testa. Vgnetemo ga v gladko testo, ki se ne prijema površine.
  6. Testo prestavimo v skledo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi dokler se volumen ne podvoji.
  7. Pečico segrejemo na 200 °C.
  8. Pripravimo pekač dimenzij približno 20 x 30 cm in vanj dodamo žlico olivnega olja in nekaj soli.
  9. Čez plast olja in soli zdaj razporedimo vzhajano testo in vanj s prsti naredimo luknjice.
  10. Focaccio pokrijemo s suhimi paradižniki, dodamo timijan in rožmarin, prelijemo z dvema žlicama olja in po želji še dodatno solimo.
  11. Prestavimo v pečico na 200 °C za 25-30 minut.
  12. Focaccio odstranimo iz pečice in dvignemo temperaturo na 220 °C.
  13. Zgornjo plast focaccie posujemo z ribanim sirom in jo vrnemo nazaj v pečico za 5-10 minut na 220 °C, da se sir stopi in skorja nekoliko porjavi.
  14. Odstranimo iz pečice, nekoliko ohladimo in postrežemo.
Focaccia s sirom in paradižnikom

Nasveti:

Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi svežega. 14 g suhega kvasa nadomestimo s kocko svežega.

Focaccio lahko pripravimo tudi s polovično količino kvasa. Rezultat bo malenkost bolj puhasto testo.

Poleg paradižnika se na focacci super znajdejo tudi olive.

Poskusite tudi skutni kolač z jagodičevjem in veganski sendvič z avokadom in koromačem.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi