Madžarska zloženka z zeljem in mesom – rakott káposzta
Tradicionalna madžarska jed z zeljem in mletim mesom ter rdečo papriko. Prelita s kislo smetano in pečena. Pri papriki le bodi kreativen. Po želji uporabi dimljeno ali pekočo mleto papriko ter dodaj dimljeno klobaso.
Sestavine
- 500 g mletega mesa
- 1/2 glave zelja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2 žlice mlete rdeče paprike
- sol in poper
- olje
- 2 dl kisle smetane
- 1 jajce
- dimljena klobasa (poljubno)
Postopek
- na olju prepraži nasekljano čebulo, dodaj mleto meso in nasekljan česen
- praži, nato dodaj mleto papriko, sol, poper in 2 dl vode
- praži 10 minut na zmerni temperaturi
- vmes na tanke rezine nareži zelje
- popraži zelje v ponvi, da se zmehča
- v pekač zloži plasti – najprej zelje, nato meso in nadaljuj dokler ne zmanjka
- na koncu razporedi rezine dimljene klobase
- prelij z mešanico kisle smetane in jajca
- peci 35 minut pri 180 C
Nadgradnje: mesni masi lahko dodaš kuhan riž, uporabi dimljeno ali pekočo papriko