Domača enolončnica z zeleno lečo in krompirjem
Domača enolončnica z zeleno lečo in krompirjem je čudovito polnovredna jed, ki je poleg tega še odličnega okusa.
Po enolončnicah radi posežemo ko se dnevi krajšajo in tempearture spustijo, čeprav se tudi v poletnih dneh prileže nekaj dobrega na žlico.
Enolončnica z lečo in krompirjem jima bogat okus, pa vendar je dovolj lahkotna, da si jo lahko privoščimo več kot le en krožnik brez slabe vesti.
Količina: 3-4 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 1 jž oljčnega olja
- 2 stroka česna, zelo drobno nasekljana
- 200 g zelene leče (oprane v cedilu)
- 1 srednje velik krompir, olupljen, narezan na kocke
- 700 ml zelenjavne jušne osnove
- 150 ml paradižnikove mezge
- 1/2 čž suhega rožmarina
- 1 čž dimljene paprike
- poper po okusu
- sol po okusu
- sok 1/3 limone
- 2 žlici nasekljanega drobnjaka
- 3-4 rezine sira
Postopek
- V loncu segrejemo žlico olivnega olja in na njem popražimo sesekljan česen.
- Dodamo lečo in krompir. Premešamo in pražimo 1-2 minuti.
- Prilijemo zelenjavno jušno osnovo in paradižnikovo mezgo, dodamo rožmarin in dimljeno papriko.
- Pri zmernem ognju zavremo in kuhamo 20-25 minut, pokrito s pokrovom.
- Proti koncu kuhanja začinimo s soljo, poprom, limoninim sokom in drobnjakom.
- Juho prelijemo v ognjevarne servirne posode in na vrh vsake skodelice položimo rezino sira.
- Skodelice postavimo v vročo pečico tik pod žar za par minut, da se sir stopi.
- Postrežemo toplo.