Gratinirana lecina corba

Domača enolončnica z zeleno lečo in krompirjem

Domača enolončnica z zeleno lečo in krompirjem je čudovito polnovredna jed, ki je poleg tega še odličnega okusa.

Gratinirana lecina corba

Po enolončnicah radi posežemo ko se dnevi krajšajo in tempearture spustijo, čeprav se tudi v poletnih dneh prileže nekaj dobrega na žlico.

Enolončnica z lečo in krompirjem jima bogat okus, pa vendar je dovolj lahkotna, da si jo lahko privoščimo več kot le en krožnik brez slabe vesti.

Količina: 3-4 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 1 jž oljčnega olja
  • 2 stroka česna, zelo drobno nasekljana
  • 200 g zelene leče (oprane v cedilu)
  • 1 srednje velik krompir, olupljen, narezan na kocke
  • 700 ml zelenjavne jušne osnove
  • 150 ml paradižnikove mezge
  • 1/2 čž suhega rožmarina
  • 1 čž dimljene paprike
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • sok 1/3 limone
  • 2 žlici nasekljanega drobnjaka
  • 3-4 rezine sira

Postopek

  1. V loncu segrejemo žlico olivnega olja in na njem popražimo sesekljan česen.
  2. Dodamo lečo in krompir. Premešamo in pražimo 1-2 minuti.
  3. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo in paradižnikovo mezgo, dodamo rožmarin in dimljeno papriko.
  4. Pri zmernem ognju zavremo in kuhamo 20-25 minut, pokrito s pokrovom.
  5. Proti koncu kuhanja začinimo s soljo, poprom, limoninim sokom in drobnjakom.
  6. Juho prelijemo v ognjevarne servirne posode in na vrh vsake skodelice položimo rezino sira.
  7. Skodelice postavimo v vročo pečico tik pod žar za par minut, da se sir stopi.
  8. Postrežemo toplo.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi