Pizza pita z gobami, špinačo in sirno omako
Pizza pita z gobami, špinačo in sirno omako bi lahko poimenovali deep dish pica ali Chicago pizza. Seveda je ta verzija precej bolj prijazna s kalorijami kar pa ne pomeni, da je manj okusna. Ravno nasprotno, ta pica ima res božanski nadev, ki poteši še tako lačna usta.
Pizza pita je pripravljena iz kupljenega testa za pico, da je priprava hitrejša, saj je za nadev potrebno pripraviti bešamel in popražiti gobice.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za pito premera 20 cm:
- en zavoj pripravljenega testa za pizzo (ali po tem receptu)
- 500 g mlade špinače
- 200 g šampinjonov
- 120 g ribanega sira
- polovično količino bešamela
- žlica timijana
- sol in poper
Priprava:
- Pečico segrejemo na 190 °C in pripravimo globok pekač za pito ali torto (20 cm). Pekač obložimo s papirjem za peko, da bomo pizzo lažje vzeli iz pekača.
- V večji ponvi segrejemo žlico olja in prepražimo na rezine narezane šampinjone.
- Dodamo mlado špinačo v dveh korakih, in jo kuhamo le toliko da uveni. Primešamo še timijan in odstavimo.
- Nato pripravimo bešamel, ki mu proti koncu kuhanja primešamo 100 g naribanega sira.
- K bešamelni omaki primešamo pražene gobice in špinačo in odstavimo z ognja.
- Testo za pizzo razvaljamo v širši krog kot je velikost našega pekača.
- Razvaljano testo položimo v pekač. Robovi testa morajo segati čez rob pekača.
- Sedaj v pekač prelijemo sirni nadev z gobicami in ga enakomerno razporedimo po pekaču.
- Viseče robove testa zavihamo čez nadev in čez potresemo preostalih 20 g ribanega sira.
- Rob testa za lepšo barvo premažemo z jajcem.
- Pizzo pečemo 45 minut pri 190 °C.
- Pečeno pizzo pustimo odstati 5-10 minut preden jo postrežemo.
Dober tek!
Nasveti:
Za pico lahko uporabimo kupljeno ali domače testo. Z domačim testom bodo rezultati seveda še bolj okusni.