Preverjeno vrhunska pica (top recept za bogato debelo testo)

Pica je verjetno edina jed, ki jo pozna vsak zemljan. Za večino je to najljubša jed in vsak ima svoj način priprave, ki je preverjeno najboljši. Tu je recept za domačo margerito z debelim mehkim testom domačo paradižnikovo mezgo in mozzarello.

Poznamo veliko različnih vrst testa za pico, ki se razlikujejo po sestavinah in postopku priprave. Če se vam lušta pice z debelo, mehko in hrustljavo skorjo je ta recept pravi za vas. Uporabili bomo recept za kruh, ki je po sestavinah bolj bogat od klasičnega testa za pico.

Količina: 2-4 osebe / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za testo:

  • 0,5 kg bele moke, tip 400
  • 1 žlička soli
  • 1 vrečka kvasa v prahu
  • 1 žlička sladkorja
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 3 dl mlačne vode

Sestavine za paradižnikovo mezgo:

  • 500 g paradižnika
  • 4 stroki česna
  • 3 žlice olivnega olja
  •  1 žlička suhe bazilike* (1 šop sveže bazilike)
  • 1 žlička suhega origana* (1 žlica svežega origana)
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička mlete paprike

Za pico bomo potrebovali 300-400 g mozzarelle.

Priprava testa in pice:

  1. Za pripravo testa lahko uporabimo robotski mešalnik s kljukastim nastavkom ali pa ga zamesimo kar na roke.
  2. V mlačno vodo dodamo sladkor in kvas. Premešamo in pustimo nekaj minut, da se kvas aktivira.
  3. V mešalno posodo stresemo moko in sol ter premešamo.
  4. Sedaj k moki dodamo olje in vodo s kvasom.
  5. Testo gnetemo z mešalnikom na visoki hitrosti 10 minut, na roke pa 15 minut.
  6. Testo oblikujemo v gladko kepo in jo prestavimo v čisto naoljeno skledo.
  7. Skledo pokrijemo s folijo ali s kapo za tuš in ga pustimo vzhajati 30 minut pri sobni temperaturi.
  8. Vmes pripravimo paradižnikovo mezgo.
  9. V večji ponvi segrejemo olivno olje in dodamo na drobno sesekljan česen, origano in baziliko.
  10. Mešamo in pražimo dobro minuto, pazimo da se nam česen ne prismodi.
  11. Nato dodamo na kocke narezan paradižnik, mleto papriko, sol in sladkor. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da lahko koščke paradižnika sploščimo s kuhalnico.
  12. Kuhano omako odstavimo z ognja. Če želimo gladko paradižnikovo omako jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Če imamo radi omako s teksturo, paradižnik pretlačimo z vilicami ali kuhalnico.
  13. Sedaj segrejemo pečico na najvišjo temperaturo, 230-250 °C. V pečico dodamo na glavo obrnjen pladenj in ga pustimo, da se dobro segreje. *
  14. Vzhajano testo za pico razpolovimo, saj imamo dovolj testa za 2 večji pici ali 4 majhne.
  15. Roke naoljimo in prestavimo testo na rahlo pomokano površino. Nato testo nežno razvlečemo z rokami v obliki kroga in s prsti oblikujemo debelejši rob. Razvlečeno testo prestavimo na peki papir.
  16. Čez testo sedaj razmažemo paradižnikovo omako in čez potresemo mozzarelo.
  17.  Pico skupaj s papirjem za peko prestavimo v pečico na segret pekač.
  18. Pico pečemo 10 minut.
Paradižnikova-mezga

Nasveti:

*Za hrustljavo dno pice je priporočljiva visoka temperatura in uporaba pica kamna oziroma plošče, ki se dobro segreje. Ploščo lahko nadomestimo s pladnjem za pečico.

Da bo naš rob pice še bolj hrustljav, ga lahko pred peko na tanko premažemo z olivnim oljem.

Za margerito priporočam uporabo kvalitetne mozzarelle v kosu ali bolj sočno in kremno bivoljo mozzarello. Debelo testo lažje prenese bolj sočen nadev.

*Za domačo paradižnikovo omako lahko uporabimo svežo baziliko in origano. Origano in baziliko na drobno sesekljamo. Origano prepražimo s česnom, baziliko pa vmešamo skupaj s paradižnikom.

Poskusite še vegi čufte s paradižnikovo omako in hrustljave pizza prigrizke.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi