Čokoladno lešnikovi kolački

Čokoladno lešnikovi kolački

Čokoladno lešnikovi kolački so kot male tortice, ki jih zmažemo v dveh, treh grižljajih. Obliti s čokolado in bogato lešnikovo sredico nam polepšajo dan. Odlični so poleg kave ali kot posladek tekom dneva.

Čokoladno lešnikovi kolački

Čokoladno lešnikovi kolački spadajo med tiste slaščice, ki za uspešno pripravo zahtevajo kar nekaj pozornosti. Priznam pa, da se odkupijo s teksturo in okusom. Zaradi čokoladnega obliva, so kolački zelo obstojni in jih v hladilniku lahko hranimo kar 6 dni.

Količina: 10-12 kolačkov/ Čas priprave: 60 minut/ Zahtevnost: 4 od 5

Sestavine:

 • 60 g temne čokolade (60%)
 • 100 g masla sobne temperature
 • 50 g moke
 • 100 g grobo sesekljanih lešnikov
 • 90 g sladkorja
 • 2 mali jajci (skupaj 100 g)
 • 500 g mlečne čokolade za obliv

Priprava:

 1. Sprva nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado.
 2. Nato v večji mešalni skledi kremasto stepamo maslo sobne temperature. Stepamo ga 2-3 minute.
 3. V kremasto maslo vmešamo stopljeno temno čokolado. Pazimo le, da čokolada ni prevroča, da nam ne stopi masla. Mešanico pustimo ob strani.
 4. Če kupimo cele lešnike z lupino, jih prepražimo v ponvi na zmernem ognju. Pražimo jih okoli 5-7 minut, nato jih z vlažno bombažno krpo olupimo in grobo nasekljamo.
 5. Sedaj v skledo stresemo presejano moko in nasekljane lešnike. Pustimo ob strani.
 6. Zopet pripravimo vodno kopel in nad njo v primerni skledi stepamo sladkor in jajca. Stepamo 12-15 minut. Dobiti moramo svetlo, puhasto in kremno maso. Nato skledo odstavimo z ognja in stepamo še 5 minut.
 7. K čokoladnemu maslu postopoma  z lopatko primešamo jajčno maso. Dobro premešamo, da se masa lepo poveže. Dobiti moramo kremno in svetlečo maso.
 8. Postopoma primešamo še mešanico moke in lešnikov.
 9. Maso prestavimo v 12 kosni silikonski model za mini kolačke oziroma muffine. Vsak kolaček napolnimo do vrha. Če nimamo modela za mini kolačke lahko uporabimo model z večjim premerom. Pri večjem modelu bomo dobili 6 kolačkov, ki jih bomo pekli nekaj minut dlje.
 10. Model za kolačke prestavimo na sredino ogrete pečice (180 °C). Pečemo brez ventilacije, z vklopljenim zgornjim in spodnjim grelom.
 11. Kolačke pečemo 12-15 minut. Pečenost kolačkov preverjamo z nežnim pritiskom prsta na biskvit. Če ta skoči nazaj so kolački pečeni, če se nam pozna vdrtina podaljšamo peko.
 12. Pečene kolačke ohladimo in jih potopimo v stopljeno mlečno čokolado.
 13. Kolačke odcedimo na mreži ali peki papirju. Okrasimo jih z mletimi oreščki ali drugimi posipi.
Čokoladno lešnikovi kolački

Nasveti:

Če imamo na voljo čipkaste palačinke, jih lahko dodamo v maso za kolačke. Te bodo dodale masleno karamelni okus in ustvarile še bolj sočno sredico. Namesto 20 g lešnikov, dodamo 20 g zdrobljenih čipkastih palačink.

Za hitrejšo pripravo priporočam nakup že zdrobljenih lešnikov. Če nismo ljubitelji lešnikov, se odlično obnesejo tudi grobo mleti orehi in mandlji.

Za čokoladni obliv lahko uporabimo različne čokolade. Masa za kolačke ni presladka, zato lahko uporabimo manj grenko čokolado.

Za obliv priporočam, da čokolado prej temperiramo. Tako bodo kolački obstojni tudi na sobni temperaturi.

Kolačke lahko hranimo v zaprti posodi v hladilniku  6 dni.

Poskusi še sočne kolačke z malinami in lešnikov chilino z mangom in kivijem.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi